Aldri mer hull i tennene

Dårlig nytt for Karius og Baktus: En ny behandling skal gi oss renere tenner helt uten hull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere kan ha funnet en ny måte fjerne bakteriene som gir deg hull i tennene.

Metoden er imidlertid fremdeles på forskningsstadiet. Men hvis forskerne fra University of California i USA lykkes, vil vi i fremtiden kunne bekjempe karies.

Men du må fremdeles besøke tannlegen for å sjekke tennene. Her er noen tips for null hull:

Fjerner bakterier raskt
Den nye behandlingen består av et lite protein som slår ut de skadelige bakteriene i munnen uten å ramme de sunne bakteriene. Det er mange sunne bakterietyper i munnen.

- De gode bakteriene er blandet med de dårlige, og våre nåværende behandlinger fjerner rett og slett alt, sier forsker Wenyuan Shi ifølge National Institute of Dental and Craniofacial Research.

Det kan være et problem, fordi det er de usunne bakteriene som først kommer tilbake.

Forskerne har testet ut proteinet på en oral biofilm. En biofilm oppstår når bakterier beskytter seg ved å lage en slimete hinne rundt seg selv. Denne hinnen beskytter mot desinfeksjonsmidler. Biofilm kan, i varierende grad, være involvert i opptil 80 prosent av menneskelige infeksjoner.

Proteinet som forskerne undersøker, klarer å fjerne bakteriene i biofilmen på 30 sekunder.

Forskningen er omtalt i tidsskriftet Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Ikke behandling ennå
Morten Rykke, professor ved det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo, tror ikke vi vil få en behandling som hindrer hull i tennene med det første.

- Som oversikten er i dag, er det i overskuelig fremtid ikke sannsynlig. Det synes derfor vanskelig helt å unngå hull i tennene, men muligheter for redusert forekomst har vi og vil vi få, sier han.

Han sier videre at det å unngå skadelige bakterier er en besnærende tanke, men at vi i utgangspunktet er avhengige av en viss bakteriesammensetning i munnhulen av hensyn til infeksjonsforsvaret.

Anne Bjørg Tveit, leder for Fagavdeling i kariologi og gerodontologi på det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, tror også at vi kan få en behandling som hindrer hull i tennene med tiden.

- Det kan komme en vaksine, men det tror jeg er langt fram, sier hun.

Stian Kanestrøm ved Tannlegen på Aker Brygge er enig:

- Det er mulig at det etter hvert vil komme en behandling som gjør at vi ikke får hull i tennene. Man forsker mye på dette, blant annet på vaksine mot de bakteriene som danner karies, sier han.

Resultater i laboratorieforsøk har vært bra, men det er usikkert når en slik behandling vil bli kommersielt tilgjengelig for folk flest.

Tar du godt vare på tennene dine? Test deg selv her:

 

Mozon.no, 26.10.2006