Aldri mer bilsyke barn

Skal du på hyttetur med svigermor og sju unger i baksetet? Eller på påsketur med danskebåten? Slik unngår du reisesyken:

Blir du lett sjøsyk eller bilsyk? Forklaringen er som regel den samme og finnes i et lite senter langt inni øret ditt.

Skal du opp i luften? Slik kan du bli kvitt flyskrekken:

- Bevegelsessyke utløses av et misforhold mellom synsstimuli og balansenerver. Når det du ser, ikke er det samme som bevegelsen du gjør, kan det lett utløse reisesyke, forteller lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

- Det kan forklare hvorfor du lettere blir bilsyk når du leser en bok i baksetet, enn om du kjører selv og følger med på bilens bevegelser, sier Hasle.

Han anbefaler derfor bedre oversikt som det første tiltaket mot reisesyke.

- Dersom du blir sjøsyk, gjelder det å komme seg ut av lugaren og opp på dekk. I bilen kan barna få en ekstra pute under baken og plasseres slik at de kan følge med på veien og ha god utsikt til omgivelsene, er rådet fra Hasle.

Effektive medisiner
På apoteket finnes flere reseptfrie medikamenter som hjelper mot reisesyke. De vanligste medisinene inneholder antihistaminer som er effektive mot kvalmen, men som også har noen bivirkninger.

- Vi spør først om hvem som skal ha medisinene, for det er forskjell på hva som passer best til barn og voksne. Noen av bivirkningene gjør at medisinene ikke passer i alle situasjoner, forklarer apoteker Eva Lyngbakken ved Apotek 1 Sfinxen i Oslo.

Hun forteller at antihistaminene kan gjøre deg døsig slik at de passer dårlig dersom du skal kjøre bil. Reisesykemedisinene bør heller ikke kombineres med alkohol og passer derfor ikke så bra dersom du planlegger en helaften på danskebåten.

Et hemmelig massasjepunkt kan også hjelpe mot reisesyke. Hvor skal du massere? Les mer her:

Alternativ med ingefær
- Heldigvis finnes jo også noen mildere alternativer som for eksempel naturlegemidler med ingefær. Disse tilskuddene har kanskje ikke like sterk effekt som medisinene, men kan hjelpe mot kvalme, forteller Lyngbakken.

Hun får støtte fra lege og urtemedisiner Bernt Rognlien.

- Det er gjort flere studier som viser at ingefær virker like godt som reisesyketabletter. Det finnes ingefærtabletter som er laget for bruk ved reisesyke og til å behandle kvalme, forteller han

- Du kan også lage te av ingefær eller røre ut litt ingefærpulver i yoghurt til barn. Ingefær bør tas en time før reisen for å ha best effekt, sier Rognlien til Mozon.no.

5 tips mot reisesyke
Vil du unngå reisesyke på turen? Da bør du følge disse rådene:

- Spis forsiktig før reisen, ikke reis på tom eller stappfull mage.

- Fest øynene på veien, eller mot horisonten om du sitter i båt.

- Unngå røyk og sterke lukter.

- Vær uthvilt før reisen og ta pauser underveis.

- Ta reisesykemedisiner før avreise, ikke underveis på turen.

Flere råd mot reisesyke? Les mer på Lommelegen: