Aldri legg fra deg bilnøklene

Ellers får du mindre erstatning når bilen stjeles.

SLIK: Har du bilnøklene i lomma kan ikke forsikringsselskapet hevde at du ikke har passet godt nok på.  Foto: ALL OVER PRESS
SLIK: Har du bilnøklene i lomma kan ikke forsikringsselskapet hevde at du ikke har passet godt nok på. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tidlig morgen, og etter å ha parkert bilen like i nærheten kom hun inn i det tomme venterommet hos fysioterapeuten. Kvinnen hang fra seg jakken, antok at resepsjonisten bare var midlertidig borte fra plassen sin, og ble snart kalt inn for dagens behandling.

En halvtime med tøy og bøy senere, kom hun ut igjen i en fortsatt tom resepsjon.

– Resepsjonisten er borte på kurs, forklarte fysioterapeuten da kvinnen betalte.

Hun tok på seg jakken, gikk ut på parkeringsplassen og fiklet etter bilnøklene. Men de var borte. Det samme var bilen. Noen hadde tatt seg inn i det tomme venterommet, stjålet nøklene, og kjørt av gårde med bilen hennes.

Man kan forsikre bilnøkler, men er det noe poeng?

10.000 kroner mindre

Kvinnen hadde forsikringene i orden, og tok kontakt med forsikringsselskapet for å få dekket noe av tapet. Det var da hun fikk ubehagelig overraskelse nummer to: Forsikringsselskapet avkortet erstatningen med 10.000 kroner. Bakgrunnen var forsikringsvilkårene, som forteller at bilnøklene må "oppbevares utilgjengelig for uvedkommende".

ALT TYVEN TRENGER: Da de fleste nye biler har nøkler med fjernkontroll til alarmen, kan tyven enkelt finne bilen om den befinner seg i nærheten. Selv uten denne muligheten vil nøklene gjerne vitne om bilens merke og alder. Foto: COLOURBOX
ALT TYVEN TRENGER: Da de fleste nye biler har nøkler med fjernkontroll til alarmen, kan tyven enkelt finne bilen om den befinner seg i nærheten. Selv uten denne muligheten vil nøklene gjerne vitne om bilens merke og alder. Foto: COLOURBOX Vis mer


"Når bilnøkkelen legges i en jakkelomme samtidig som jakken etterlates i en garderobe – med eller uten resepsjonsvakt tilstede – samtidig som den bilen nøklene tilhører står parkert utenfor/i umiddelbar nærhet av garderoben, vil denne bilnøkkelen være tilgjengelig for uvedkommende" forklarer forsikringsselskapet til Finansklagenemnda.

Kvinnen tok nemlig saken videre til denne nemnda, da hun mente hun hadde opptrådt så forsiktig hun kunne. Det er ikke Finansklagenemnda enig i.

"Sikrede hadde et meget enkelt handlingsalternativ, nemlig å ta med nøkkelen inn til
behandlingen" skriver nemnda i sin avgjørelse, som går i forsikringsselskapets favør.

Og kvinnen mister dermed de 10.000 kronene.

Ikke legg bilnøklene i gangen! Det er noe av det første tyvene tar med seg

Pass på bilnøklene

Alle forsikringsvilkår DinSide har sjekket inneholder forbehold om dårlig bevoktede bilnøkler. Det vil si at du får mindre i erstatning om bilen din blir stjålet som resultat av at du ikke har passet godt nok på nøklene. I faktaboksen ser du noen eksempler på slike vilkår.


Tipset for å sikre deg full erstatning er derfor like viktig som det er enkelt: Pass godt på bilnøklene.

Aller helst bør du ha dem på deg til enhver tid, for eksempel i bukselomma. Har du ikke bukselommer kan du for eksempel oppbevare dem i en veske du aldri henger fra deg. Dette ville gitt kvinnen i vårt eksempel 10.000 kroner.

Dekker bilforsikringen din uflaks?

Flere eksempler

Fysioterapeutepisoden er langt fra den første bilnøkkel-saken nemnda har behandlet. I vedtaket vises det til to andre liknende saker:

  • I 2008 gikk et togaparty over stokk og stein, og noen av festens deltakere stakk av med bilen til festens vert. Nøkkelen fant tyven godt synlig på en benk i gangen. Forsikringsselskapet ville avkorte erstatningen med 20.000 kroner, men Finansklagenemnda mente bileier ikke kunne belastes. Det å oppbevare egne nøkler i eget hus mens man er tilstede i egen person, burde være godt nok.
  • I 2002 skulle en kar levere en pizza, noe som skal ha tatt fire minutter. Han låste bilen, men lot tenningsnøkkelen stå i tenningen, så bilen ble stjålet. Forsikringsselskapet ville ikke betale en eneste krone, mens Finansklagenemnda mente selskapet kunne avkorte erstatningen, men ikke med mer enn 25 prosent.