Norske studenter velger seg gjerne Storbritannia, men utenlandsstudenter drar på seg mer gjeld enn tidligere. Foto: Alloverpress
Norske studenter velger seg gjerne Storbritannia, men utenlandsstudenter drar på seg mer gjeld enn tidligere. Foto: Alloverpress Vis mer

Aldri før har så mange studert i utlandet

Storbritannia og USA mest populært, men prisen har økt.

Publisert
Sist oppdatert
Henriette N. Thommessen er president i ANSA. Foto: ANSA
Henriette N. Thommessen er president i ANSA. Foto: ANSA Vis mer

Tall fra Lånekassen viser at det de siste årene er en økning av studenter som velger å studere i utlandet. Men flere burde gjøre det, mener ANSA-president Henriette Thommessen.


– Mange har fått med seg at det er mye bonuskompetanse å tilegne seg ved å studere i andre land, som språk, kulturforståelse og internasjonalt nettverk. Dette er etterspurte ressurser i et stadig mer globalisert arbeidsmarked, sier ANSA-president, Henriette Thommessen, til DinSide.

– Vi er også inne i en periode med store ungdomskull i Norge. Antallet som tar høyere utdanning er derfor høyere enn før, men andelen av disse som tar utdannelsen sin i utlandet er stabil. Norge har behov for at enda flere reiser ut, fortsetter hun.

Jobb i utlandet kan være gull for karrieren

Lån og stipend

På alle utenlandsstudier har man krav på støtte. Basisstøtten ligger på 46.250 kroner per semester, og 92.500 kroner per år. Her er det snakk om 40 prosent i støtte og 60 prosent i lån. I første omgang blir stipendet utbetalt som lån, men etter bestått eksamen vil beløpet bli omgjort til stipend.

Du kan også få skolepenger og reisetilskudd, men dette varierer med hvor du skal studere. Du finner mer informasjon om dette her.

Les også: Studielånsrenten fortsetter å rase nedover

Frykter klasseskille

Helt frem til 2005 fikk norske utenlandsstudenter utbetalt skolepengestøtte fra Lånekassen med hele 100 prosent stipend. Dette ble lagt om i 2005, og studenter får nå enten 50 eller 70 prosent av skolepengestøtten som stipend, avhengig av om man studerer på bachelor- eller masternivå.

– Selv om politikere i samfunns- og næringsliv har sagt at det er behov for å sikre Norge personer som har internasjonal kompetanse, har gjeldsbelastningen for utenlandsstudenter blitt dramatisk forverret de siste årene, sier Thommessen.

På seks år har gjelden til en utenlandsstudent økt med 40 prosent, mot ni prosent hos en som har tatt utdannelsen sin i Norge. Dette skyldes at stipendandelen for skolepengestøtten har blitt lavere. ANSA frykter at dette i praksis skaper et klasseskille, og at kun de som kommer fra en ressurssterk bakgrunn kan ta sjansen på å pådra seg stor gjeld. Det blir derfor ikke like muligheter for alle til å kunne tilegne seg de konkurransefortrinnene utenlandsstudier bringer med seg, sier Thommessen.

Vinner kunnskap, taper pensjon

Storbritannia og USA mest populært

Hvor mange studerte ute?

I undervisningsåret 2011-2012 var det hele 23.442 studenter med utenlandsopphold totalt, en økning på syv prosent fra året før.

15.328 tok hele graden i utlandet, noe som tilsvarer en økning på åtte prosent.

8.114 tok deler av graden i utlandet, en økning på seks prosent.

Kilde: Statens lånekasse for utdanning


Blant studenter som tar hele graden i utlandet er Storbritannia det mest populære landet, med Danmark som nummer to og Polen som nummer tre. Blant studenter som tar deler av graden i utlandet er det USA som kommer på topp. Her er Storbritannia nummer to og Australia nummer tre.

– De mest populære landene å studere i er Storbritannia, USA, Danmark, Australia og Polen. Samtidig har vi nå, for første gang på 17 år, sett en liten oppgang i studenter som velger å ta utdannelsen sin i Tyskland. Dette er svært gledelig, ettersom Tyskland er en betydelig handelspartner for Norge, avslutter Thommessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer