<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Aldri for gammel for sex

Trodde du det ble slutt på moroa når du kommer i en viss alder. Tro om igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Over 3000 amerikanere mellom 77 og 85 år er spurt om sexlivet sitt. Og de eldre gir seg ikke, langt ifra, skal vi tro resultatene fra forskerne ved University of Chicago:

For nesten 75 prosent av de fra 57 til 64 sier at de er seksuelt aktive. Tallet går ned til litt over halvparten når aldersgruppen skrenkes inn til 65 til 74, og en fjerdedel for gruppen 75 til 85, ifølge Yahoo.

Seksuelle aktiviteter ser imidlertid ut til å være mer vanlig blant eldre menn enn eldre kvinner.

Les også: Ekte kvinner faker ikke:

Sexolog Gro Isachsen kaller undersøkelsen oppløftende. Hun tror forholdene vil være omtrent likt i Norge.

- Dette viser at folk ikke gir opp, og at de har gode erfaringer med sexlivet. Jeg tror nok at for 50 år siden var det mange flere som resignerte. Kanskje fordi de hadde et dårligere forhold til sex, at det var mer synd og skam, pluss at kvaliteten på seksuallivet var dårligere. Nå har kvinner andre forventninger, og de har også bedre sex, sier Isachsen til DinSide Helse.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Les også: Få sving på sexlivet:

- Har oralsex

Halvparten av de spurte opp til 75 år sa de hadde oralsex, ifølge studien, som er publisert i The New England Journal of Medicine. I tillegg sa mer enn halvparten av mennene og en fjerdedel av kvinnene at de masturberte. Mange menn og kvinner har samleie, oralsex og masturbasjon opp i 70- og 80-årene. Seksuell appetitt går dessuten bare littegrann ned mellom 50 og 70 år.

- Oralsex er ikke bare for de yngre aldersgruppene. Jeg tror det er noe besteforeldregenerasjonen også gjør, men ikke alle, sier Gro Isachsen.

Les også: 12 stillinger for bedre sex:

Undersøkelsen fant at generell helse var viktigere enn alder for en persons sexliv.

- De som tar godt vare på helsa, de bevarer også sexlivet. Spis sunt året rundt og tren litt, det får opp blodsirkulasjonen, og den er ganske viktig. Og kvinner bør vøre flinke til å trene bekkenbunnsmuskulaturen , sier Isachsen.

Les også: Smittet av sommersexen:

Liten lyst

Omtrent halvparten av de seksuelt aktive eldre fortalte om minst ett brysomt seksuelt problem. Mer enn en tredel av de aktive mennene sa de hadde potensproblemer, mens 43 prosent av kvinnene rapporterte om liten lyst.

- Det er akkurat det samme resultatet som i en annen undersøkelse, men det gjaldt kvinner generelt, så liten lyst er ikke spesielt for eldre, sier Isachsen.

Les også: Sex i ni minutter:

Amerikanske menn bruker mer enn en milliard dollar på medisiner som forbedrer seksuell funksjon, ifølge forskerne. 14 prosent av de spurte brukte slike medikamenter.
Isachsen sier litt eksperimentering kan være lurt.

- Eldre trenger sterkere virkemidler for å oppnå den samme spenningen som de hadde da de var yngre, både fysisk og mentalt. Et kjærtegn som en kanskje kjente veldig godt som 20-åring får ikke samme effekten når en er eldre. Så man får ta i litt og tørre å eksperimentere, sier Isachsen, som gjerne ser at det kommer en norsk undersøkelse på eldres sexliv.

Les også: Kinky sex på moten:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer