Aktive eldre beholder synet

Et aktiv liv er spesielt viktig når du begynner å dra på årene: Det kan redusere risikoen for å utvikle øyesykdom som kan gjøre deg blind.

Aldersrelatert macula degenerasjon (AMD) er den vanligste øyesykdommen blant eldre og er en vanlig årsak til varig nedsatt syn blant eldre i Norge. Sykdommen tar lesesynet fra 2500 nordmenn hvert år. Opp mot halvparten av nordmenn over 70 år har sykdommen.

Nå mener amerikanske forskere at fysisk aktivitet, som å gå turer eller gå i trapper, kan beskytte mot øyesykdommen, skriver Reuters.

Det finnes to typer AMD, en tørr og en våt, der den tørre er mest alminnelig. Den våte varianten av AMD er ikke så vanlig, men utvikler seg hurtig og innebærer alvorlige synsforstyrrelser og synstap, ifølge Blindeforbundet.

Trening reduserte risikoen for våt AMD, ifølge de amerikanske forskerne. I denne tilstanden vokser nye blodkar bak øyet, og forårsaker blødninger og arrdannelser som kan føre til svekket syn.

- Ved å ha et aktiv livsstil eller gå mer, kan risikoen for å utvikle våt AMD over 15 reduseres med henholdsvis 70 prosent og 30 prosent, forklarer Michael Knudtson ved University of Wisconsin School of Medicine and Public Health i USA.

Behandling med sprøyte kan også bremse øyesykdommen.

Forskere så effekten av fysisk aktivitet etter å ha tatt vekk andre risikofaktorer som vekt, blodtrykk og røykevaner.

Stor studie
Knudtson og hans kolleger vurderte effekten av trening på 4000 menn og kvinner, over en periode på 15 år. Testpersonene var mellom 43 og 86 år da studien startet i 1988-1990.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ble spurt om hvor mye de trente, og ble vurdert hvert femte år. Rundt 25 prosent hadde en aktiv livsstil, og nesten like mange gikk omkring 6 trappesatser hver dag.

Forskerne konkluderer med at de kan ikke utelukke andre faktorer, men mener disse resultatene viser at regelmessig fysisk trening, som gåturer, kan ha en positiv effekt på AMD.

Visste du at du kan bli blind med passiv røyking?

 

Mozon.no, 01.11.2006