Lettvint å handle aksjer på Internett
Lettvint å handle aksjer på InternettVis mer

Aksjer på Internett - såre enkelt!

Har du lyst å handle aksjer? I så fall bør du prøve Internett. Tjenestene på nettet gjør aksjehandel til en lek - hvem som helst kan klare det. Er du over 18 år, uten betalingsanmerkninger og ønsker å ta del i børsens spennende verden? Meld deg på via Internett. Du sparer både tid og kurtasje.

Tjenestene på nettet gjør aksjehandel til en lek - hvem som helst kan klare det. Det eneste kravet som stilles til deg er at du går gjennom en rutinemessig kredittsjekk. Du behøver heller ikke være millionær for å komme i gang. Du kan handle aksjeposter helt ned til 4.000 kroner.

Foreløpig er det bare de to aktørene Kreditkassen og NetFonds som tilbyr aksjehandel på Internett. Men i løpet av 1999 kommer flere på banen. Flere aktører har ventet på Oslo Børs’ nye data-/handelssystem som gjør aksjehandel på Internett enda mer attraktivt. Fremdeles går alle kjøps- og salgsordre via megler. Det nye systemet gjør det mulig å fjerne dette mellomleddet.

DnB, Sparebanken NOR og Storebrand Bank er blant aktørene som har ventet med å tilby aksjehandel over Internett i påvente av den nye elektronikken. Kreditkassen og NetFonds er klare med "meglerløs" handel umiddellbart etter at Oslo Børs setter i gang det nye systemet 13. november.

Bli aksjemegler på en, to, tre…

Besøk Kreditkassens eller NetFonds hjemmesider på Internett. Vips, snart er du i gang. Alt du behøver å gjøre er å fylle ut noen skjema, skrive dem ut og sende dem i posten. Få dager senere har du din egen VPS konto, og du kan kjøpe og selge aksjer så mye tastaturet ditt tåler.

I tillegg til kjøp og salg får du mye nyttig informasjon som kan hjelpe deg å handle riktig aksje. Dette er blant annet børshistorikk, analyser og meldinger fra Oslo Børs. Både Kreditkassen og NetFonds gir deg løpende børskurser med 15 minutters forsinkelse - mer enn tilstrekkelig for "ikke profesjonelle" børshandlere.

NetFonds

Net Fonds var først ute i Norge med å tilby aksjemegling på Internett for privatpersoner. I øyeblikket har 1.350 personer registrert seg hos NetFonds. For å bli registrert må du sende inn et registreringsskjema, en bank-/autogirofullmakt og kopi av legitimasjon. Registreringsskjemaet og bankfullmakten kan fylles ut og skrives ut direkte fra NetFonds hjemmeside.

- Etter at vi har mottatt disse papirene sender vi kunden et brev med opplysninger om våre forretningsvilkår. Når dette er signert og returnert er kunden klar til å handle aksjer. Hele prosessen tar omlag syv-åtte dager, opplyser oppgjørsmedarbeider Sigmund Sjursen i NetFonds.

NetFonds stiller ikke krav til at kunden må ha mye startkapital. - Vi tar for gitt at kunden har nok penger på konto når aksjene skal betales, sier Sjursen og opplyser at selskapet bare forhandler aksjeposter. (En aksjepost er et visst antall aksjer samlet i en bunt.)

- For de som vil begynne forsiktig er det ikke noe problem å kjøpe poster ned i 4 - 5.000 kroner, opplyser han.

NetFonds tilbyr kjøp og salg av alle aksjer og grunnfondsbevis som er notert på Oslo Børs (hovedlisten og SMB-listen). Kurtasjen er 0,20% av omsetningen eller minimum kr. 200,- per utførte ordre. NetFonds tar ingen innmeldings- eller årsavgift.

Kreditkassen

Etter ett år på nett er K-Nett Aksjehandel i dag størst på Internett med 3.300 registrerte kunder. Siden K-Nett aksjehandel ble lansert 18. august 1997 har omsetningen passert én milliard kroner.

Registreringsskjemaet finner du på hjemmesidene til Kreditkassen. Fyll ut personopplysningene og klikk på 'Registrer meg'. Velg et personlig brukernavn. Dersom brukernavnet allerede er registrert får du en feilmelding og du må deretter registrere et nytt brukernavn. Kontroller dine data før du klikker på 'Registrer meg'.

Når du er registrert, sender K-Nett Aksjehandel ut et brev som inneholder avtale og informasjon om K-Nett Aksjehandel. Når du har lest gjennom dokumentene og signert disse, returneres samtlige papirer til K-Bank i den vedlagte konvolutten. Deretter innhenter banken kredittinformasjon og behandler søknaden.

Hvis du blir godkjent som K-Nett Aksjehandel kunde, åpner banken en VPS-konto. Ett eksemplar av avtalen, sammen med passordet du trenger, sendes til en K-Bank filial i nærheten av der du bor. Dette innebærer at du må møte opp i filialen for å hente dokumentene og legitimere deg, opplyser Kaj Endresen, leder av K-Nett Aksjehandel.

Heller ikke K-Nett Aksjehandel stiller andre krav for registrering enn at du er betalingsdyktig og over 18 år. Nedad er det ingen grense for hva du kan handle for (avhenger av aksjepostens verdi), mens det er en limit oppad på én million kroner dagen. Du kan handle alle registrerte aksjer og grunnfondsbevis.

På hjemmesidene til K-Nett Aksjehandel finner du porteføljeoversikt, kursinformasjon, loggbok (med informasjon om innlagte ordrer), ordreinnleggelse og masse informasjon og nyttige råd og tips vedrørende aksjehandel.

Prisliste - aksjehandel på Internett
 EtableringsgebyrKurtasjeKurtasje minimumsbeløp
Kreditkassen250,-0,30% av omsetning175,-
NetFonds0,-0,20% av omsetning200,-

Om kjøp og salg

Når du kjøper aksjer bør du vite at du selv kan bestemme hvor mye du er villig til å gi for en aksje. Alternativt kan du overlate til megler å kjøpe til "best mulig" kurs. Megler har da plikt på seg til å kjøpe samme dag, men til den kurs megler selv tror er en gunstig pris. Husk at du må ha pengene klar i løpet av to til tre dager etter at kjøpet er foretatt.

Mer informasjon om regler vedrørende kjøp og salg finner du både hos Kreditkassen og NetFonds