- Vi ser at deltakerne som fulgte det tradisjonelle treningsprogrammet fikk bedre kondisjon enn dem i gågruppa. Foto: Colourbox.com
- Vi ser at deltakerne som fulgte det tradisjonelle treningsprogrammet fikk bedre kondisjon enn dem i gågruppa. Foto: Colourbox.comVis mer

Aerobic eller gåtur, hva er best?

En er definitivt bedre enn den andre - men ikke for alle.

Hvis du er ute etter å få best mulig helse, bør du da sverge til tradisjonell aerobictrening eller burde du ta på deg en skritteller og gå noen heseblesende runder i nabolaget?

Det ville forskere ved University of Alberta i Canada finne ut. De satte opp to forskjellige treningsprogram, et aerobicprogram og et turprogram, der energiforbruket var like høyt i begge programmene.

128 fysisk inaktive personer var med i studien, som varte i seks måneder. Disse hadde for vane å gå mindre enn 5 500 skritt om dagen og deltok ikke regelmessig på organisert kondisjonstrening.

Les også: Dette er viktig når du trener ute

Hvem kom så best ut?

- Feil å sette de to opp mot hverandre. Nederst i artikkelen kan du lese hva norsk ekspert sier.

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
Jeg holder meg i form ved å gå turer.(36%) 163
Jeg trener andre ting.(30%) 137
Jeg trener både aerobic og går turer.(14%) 62
Jeg trener ikke. (12%) 54
Jeg trener aerobic regelmessig.(8%) 36
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lavere BMI og mindre hoftemål

Når forskerne sammenliknet de to gruppene, fant de denne forskjellen hos henholdsvis aerobicgruppen og gågruppen:

  • Reduksjon i det systoliske blodtrykket (overtrykket) – 9 prosent versus 3 prosent.
  • Opplevelse av anstrengelse – 10 prosent versus ingen forandring.
  • Andpustenhet – 15 prosent versus 4 prosent.
  • Maks oksygenopptak – 9 prosent versus 3 prosent.
Les også: Her avslører vi ti treningsmyter

Begge gruppene opplevde å få lavere BMI (kroppsmasseindeksen), samt redusert midjemål og liv-hofte-ratio, i tillegg til lavere hvilepuls. Men det var likevel treningsgruppa som gikk av med «seieren»:

- Vi ser at deltakerne som fulgte aerobicprogrammet fikk bedre kondisjon enn dem i gågruppa. Det kom klart fram, uttaler Gordon Bell, ifølge den vitenskapelige nyhetstjenesten Eurekalert.org.

Irene Mårdalen, som er redaktør i Personligtrening.no, har sett på studien. Hun synes det blir feil å sette de to treningsformene opp mot hverandre, og kåre den ene til en vinner.

Her er sommerens beste treningstips


Avhenger av hvem du er

- Hvilken treningsform som er best, avhenger av hvem du er, hva slags mål du har og hvilket utgangspunkt du har. Hvis du er helt nybegynner og ikke liker treningssentre, er det best å gå. Du kommer ut, får frisk luft og du får bedre helse. Hvis du i tillegg klarer å gå raskt i noen motbakker, har du gjort mye som er bra for helsen din, sier Mårdalen, som selv også er personlig trener. Hun legger til:

- Aerobic er også særdeles bra, spesielt for de som liker å trene sammen med andre, de som liker å trene inne og de som blir motivert av musikk. Derfor er det ikke enten eller – men både og – i min verden, sier hun.

Men Bell presiserer også at heseblesende aerobictrening ikke egner seg for alle.

- De som allerede har helseproblemer som diabetes type 2, vil ikke kunne starte med denne type trening, på grunn av den høye intensiteten, varigheten og frekvensen som kreves, sier Bell.

Han legger til at for mange er det enklere å komme i gang ved å ta beina fatt og gå.

Les også: Slik blir du glad i å trene

Alle kan gå!

- De fleste har evne til å gå, og det er lett å sette opp treningsprogram og bygge dem ut, slik at man etter hvert vil oppleve å få bedre helse, sier han. Han minner samtidig om at det er en lang prosess, og sier at man bør følge et gåprogram i minst seks måneder før man vil oppleve noen forandringer.

- Mårdalen, hva er ditt tips til personer som vil komme i gang med trening, men som sliter med motivasjonen?

- Hva som motiverer oss, varierer fra person til person. Likevel kan vi si noe generelt. Det er blant annet klokt å sette seg realistiske mål – samt delmål. Ofte hjelper det å trene sammen med noen, så finn deg en treningsvenn! Visualiser også hvordan du føler det når du har nådd ditt mål. Det bildet kan være godt å ha i stunder hvor du føler du går i motbakke, sier hun.

- I tillegg bør du gi deg selv belønning for eksempel hver gang du oppnår et delmål. Vi skal feire våre suksesser, da har vi noe å glede oss til hvis det butter litt i mot.

Den canadiske studien er en del av en større studie som ser på hva folk synes om å trene, og årsaken til at man holder seg til et treningsprogram eller ikke.