Advarer mot utenlandske telefonselgere

Ringte Dinside og påstod de drev spørreundersøkelse.

<b>RART NUMMER: </b>Selgerne våre ringte fra nummeret +39 02 9129 6003. De ba oss blant annet om å gå inn på DermaFutura sine nettsider for å bli sikre på at de var et pålitelig selskap. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RART NUMMER: Selgerne våre ringte fra nummeret +39 02 9129 6003. De ba oss blant annet om å gå inn på DermaFutura sine nettsider for å bli sikre på at de var et pålitelig selskap. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bruker du en krem for å unngå tørr hud? Den samme som du alltid har brukt? Hvor kjøper du den?

- Du høres ung ut, kan jeg få vite hvor gammel du er? Og har jeg gleden av å vite ditt fulle navn?

Disse spørsmålene, og en haug andre, fikk Dinside da vi ble oppringt av en engelsktalende kvinne denne jula.

Nummeret var italiensk, aksenten ubestemmelig og hun hevdet å ringe fra det sveitsiske selskapet DermaFutura med en spørreundersøkelse om hudpleie.

- Dette er ikke telefonsalg! gjentok hun flere ganger.

Men det var selvfølgelig nettopp salg det viste seg å være, og pakken med hudpleieprodukter skulle hun ha 713 kroner for. Dinside tok opp hele samtalen, som tok 20 minutter.

Hvordan det gikk for seg hører du i denne kraftig nedkuttede oppsummeringen:

 

Ikke ulovlig

Det er ingenting ulovlig med utenlandske selskaper som ringer nordmenn. Så lenge de følger norske lover og regler.

Det betyr blant annet at de må respektere reservasjonsregisteret; altså ikke ringe deg om du har reservert deg mot telefonsalg. Selgerne må dessuten innhente skriftlig samtykke før de tar betalt.

ADVARER: Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet oppfordrer deg til å være svært forsiktig ved utenlandsk telefonsalg. Foto: CF-WESENBERG / FORBRUKEROMBUDET
ADVARER: Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet oppfordrer deg til å være svært forsiktig ved utenlandsk telefonsalg. Foto: CF-WESENBERG / FORBRUKEROMBUDET Vis mer

- Men det kan være gode grunner til å være skeptiske til telefonsalg fra utlandet, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet til Dinside.

Eventuelle problemer kan nemlig bli vanskelige å rette opp i. For eksempel å bestride krav du ikke er enig i, eller få nummeret ditt slettet fra adresselistene.

- Også er det alltids en risiko for at det dreier seg om svindel. Så vær generelt kritisk for å unngå å bli lurt, råder Skjelbostad.

LES OGSÅ: Slik stanser du telefonsalg

«Vinn iPad – og telefonsalg!»

Utenlandske selskaper kan samle og ringe norske telefonnumre på lik linje som norske selskaper. De kan også få nummeret ditt om du for eksempel har deltatt i konkurranser på nettet, hvor du typisk godtar direkte markedsføring mot en sjanse til å vinne.

- En problematisk praksis etter vår vurdering, og noe som genererer veldig mange klager, sier Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Men det skal ikke være spesielt mange klager på utenlandsk telefonsalg. Skjelbostad kan heller ikke se at problemet er økende.

LES OGSÅ: Derfor er ikke konkurransene på Facebook gratis – du betaler med informasjonen din

Flere nordmenn oppringt

Har du noen gang blitt oppringt av utenlandske telefonselgere? (Avsluttet)
Ja(66%) 1756
Nei(34%) 893
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Tilbake til vårt konkrete eksempel: Dinside har forsøkt å få DermaFutura i tale, uten hell. E-posten vår blir ikke besvart, og telefonnummeret selskapet oppgir forteller at kontoret er stengt.

Tilbakemeldinger på WhoCallsMe.com viser at selskapet har ringt mange land i flere år, og de siste månedene har også flere nordmenn blitt oppringt.

Avisa The Hamilton Spectator forteller om en kanadisk kunde som takket ja, men fikk problemer da hun ville returnere pakken slik selgeren lovet oss at ikke skulle være noe problem.

Ikke lov å lyve

Uansett er framgangsmåten til DermaFutura problematisk, da de først gir uttrykk for at de driver en markedsundersøkelse. Noe Forbrukerombudet tidligere har omtalt som klart ulovlig, i forbindelse med truseselgerne i Provea, som brukte samme framgangsmåte.

- Må vi legge på røret? spurte vi DermaFutura-selgeren mot slutten av samtalen du kan høre øverst i artikkelen.

- Hva tror du, sir? var svaret vi fikk.

LES OGSÅ: Truseselger måtte punge ut 100.000 kroner etter ulovlig telefonsalg

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!