Advarer mot svartebørs under OL

Forventer at mange nordmenn vil gå i fellen før OL i London.

POPULÆRT: Billettene begynner allerede å bli utsolgt til OL i London. Men vil du få med deg for eksempel BMX-konkurransene, bør du unngå svartebørsen.  Foto: London 2012
POPULÆRT: Billettene begynner allerede å bli utsolgt til OL i London. Men vil du få med deg for eksempel BMX-konkurransene, bør du unngå svartebørsen. Foto: London 2012 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 27. juli til 12. august barker verden sammen under sommer-OL i London. Og med så store begivenheter bare en kort flytur unna, vil mange nordmenn prøve å få tak i noen av de 7,6 millioner billettene.

Nå frykter Forbrukerombudet at billetter på svartebørsen vil skape store problemer.

– Det har dukket opp eksempler allerede, og det vil helt sikkert dukke opp flere når OL nærmer seg, sier juridisk direktør Frode Elton Haug til DinSide.

Leveringsproblemer

Det er flere problemstillinger rundt det å kjøpe billetter på svartebørs. Først og fremst kan det skape problemer for kjøperen.

Aktører som kjøper opp billetter og selger dem til høyere pris blir ofte forbundet med leveringsproblemer. Mange opplever å ikke få billettene de har betalt for, mens andre ikke får dem før i siste liten.

ADVARER: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet håper nordmenn holder seg unna svartebørsen. Men han regner med mange saker.  Foto: Forbrukerombudet/Bjørn-Eivind Årtun
ADVARER: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet håper nordmenn holder seg unna svartebørsen. Men han regner med mange saker. Foto: Forbrukerombudet/Bjørn-Eivind Årtun Vis mer


– Dette er det flere som opplever, og noe vi får klager på, forteller Haug.

Vi har blant annet skrevet flere artikler om det norske selskapet Euroteam, som i fjor sommer måtte tilbakebetale 433.000 kroner til misfornøyde kunder som ikke fikk billettene de hadde kjøpt.

Les også: – Euroteam er noen svinepelser!

Ulovlig, ingen straff

I svartebørsloven gis det en god definisjon på hva svartebørs egentlig er: "Det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side". Dette er altså ulovlig i Norge.

Kjøper du billetter og selger dem til høyere pris på for eksempel Finn.no, bryter du loven. Men som DinSide tidligere har skrevet, risikerer man ikke noen straff om man gjør dette. Det å kjøpe billetter på svartebørs er ikke ulovlig, og vil heller ikke straffes.

Les også: Ingen straff for å selge billetter på svartebørs

Land som England har ikke en tilsvarende svartebørslov. Dermed er det i utgangspunktet lov å selge billetter til utenlandske arrangementer på svartebørsen også i Norge. Men England har innført en spesiallov som kun gjelder OL, og dermed er videresalg av OL-billetter ulovlig i år.

– Dukker det opp billetter fra norske firmaer vil vi prioritere å gripe inn, advarer Haug i Forbrukerombudet.

IKKE LOV: Å selge overprisede billetter til for eksempel svømmekonkurransene under OL i London er ulovlig.  Foto: London 2012
IKKE LOV: Å selge overprisede billetter til for eksempel svømmekonkurransene under OL i London er ulovlig. Foto: London 2012 Vis mer


Ombudet har nettopp svartebørs-salg som en av sine satsningsområder for 2012, blant annet på grunn av OL i London.

Noen blir lurt

Kjøper du "svarte" billetter, er du fortsatt beskyttet av norske forbrukerlover. Det er selgeren som er forbryteren, ikke deg. Dette gjelder uansett om du kjøper billettene med viten og vilje, eller blir lurt inn i det.

– Det er nok en del som tror de kjøper billetter fra offisielle leverandører, men som kjøper fra svartebørsen. Noen kopierer elementer fra offisielle nettsider for å gi utrykk for at de er offisielle, forteller Haug.

– Hva bør man gjøre for å unngå dette?

– Det beste tipset er å google litt; orientere seg litt på nettet. De som blir lurt er nok litt kjappe i vendinga, og kjøper raskt etter å ha søkt på "tickets" og arrangementet, svarer den juridiske direktøren.

Så for ordens skyld: Den offisielle nettsiden til OL i London heter London2012.com.