Advarer mot svarte kjøkkenredskaper i plast

I november advarte vi våre lesere mot svarte kjøkkenredskaper i plast, etter advarsler fra danske Fødevaretilsynet (tilsvarende Mattilsynet). Etter grundige tester bekrefter nå det norske Mattilsynet at du bør sjekke de svarte kjøkkenredskapene dine.

Det har altså tatt to måneder fra danske myndigheter slo alarm til det norske Mattilsynet fulgte etter. Nå har riktignok Mattilsynet tidligere trukket tilbake noen av produktene som var i salg, og det har blitt kalt inn til et bransjemøte for forhandlerne (i februar 2006), men det har ikke vært organisert noen stor tilbakekalling eller opplysing om hvilke produkter en burde holde seg unna.

På Mattilsynets nettsteder heter det at "Vitenskapskomiteen for mattrygghet anser at påviste mengder av stoffet 4,4'-MDA avgitt fra enkelte kjøkkenredskaper laget av sort plast kan utgjøre en helsefare. Mattilsynets regelverk krever at denne typen stoffer ikke skal være påvisbare i mat."

Pass deg for disse!
Foto:
Katrine Hvitved-Jacobsen. Vis mer


Er du interessert, kan du lese mer om Vitenskapskomiteen for mattrygghets rapport her.

Ulv-ulv?

Nå skal vi ikke rope ulv-ulv. Av de vel 50 forskjellige redskapene som komiteen testet var det kun tre som viste seg å være potensielt farlige. Dette var også testet i de aller mest ekstreme situasjonene (om noe sånt kan sies å finne sted i en suppegryte).

Konklusjonen er uansett klar: Så fremt det er mulig, bør du holde deg unna kjøkkenredskaper i svart plast, med mindre forhandler kan dokumentere at de ikke er helsefarlig.

Trykk her for å lese den gamle artikkelen: Farlig kokkekunst

Farlig?

Vil du slutte å bruke dine svarte kjøkkenredskaper nå? (Avsluttet)
Ja(45%) 237
Nei(39%) 203
Vet ikke(16%) 86
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kjøpetips:

Tidligere spurte vi også våre lesere om de ville slutte å bruke sine svarte kjøkkenredskaper, og rundt halvparten ville det. Resten avventet situasjonen, eller synes ikke det hadde noe å si. Kanskje det norske Mattilsynets advarsler vil endre på dette?

Er du i markedet for kjøkkenredskaper, kan det være greit å følge kjøpevettreglene fra Matportalen:

  • Må du ha svarte plastredskaper? Hva med å prøve hvite? Eller redskap i tre?
  • Vil du ha svarte plastredskaper, spør forhandler om en garanti for at de er sikre.
  • Har du plastredskaper liggende i skuffen?

  • Sjekk med forhandler om han kan garantere at produktene ikke inneholder for høye verdier av de giftige stoffene.
  • Inneholder de høyere grenseverdier enn tillatt - lever dem tilbake i butikken. Vil du heller kaste dem - sørg for at du håndterer avfallet korrekt.
  • Er du usikker? Da bør du behandle dem som om de skulle være farlige - det vil si: Lever dem tilbake, eller kast dem.
  • Kilde: Mattilsynet og Matportalen.no

    Trykk her for å lese mer på Matportalen