Advarer mot sportsdrikke

Tror du sportsdrikker er sunne og næringsrike? Noen eksperter mener de er fulle av sukker og ødelegger tennene, mens andre mener de er en god erstatning til vann.

Det kalles sportsdrikke, men kjøpes og konsumeres også av personer som ikke bruker den i treningssammenheng. Kanskje du er på jobb, eller på en lang biltur og trenger et aldri så lite energikick? Da gjør sportsdrikker susen for mange, og i tillegg føles det som et sunt valg.

Storbritannia er et av landene i verden som har høyest andel overvektige personer, og hvor folk i liten grad driver med fysisk aktivitet. Landet er også helt på topp når det gjelder konsum av sportsdrikke, skriver Independent. Britene brukte i fjor £180 millioner på produkter rettet mot idrettsfolk. Og markedet for sportsmat og sportsdrikke vokser med 30 prosent per år.

Markedet for sportsdrikker i Norge er fortsatt lite. Hver nordmann drikker i overkant av 1 liter sportsdrikke i gjennomsnitt hvert år, ifølge PepsiCo, som har verdens største sportsdrikk, Gatorade, i porteføljen sin. De anslår at det selges sportsdrikke for cirka 110 millioner kroner i dagligvare og kiosk/bensin, samt kanskje ytterligere 10 millioner i øvrige kanaler.

Men er det sunt med sportsdrikke?

Ikke så sunt likevel
Britiske eksperter sier at mange som kjøper sportsdrikke tror de er sunne, og er uvitende om at enkelte produkter inneholder like mye sukker som en sjokolade. Sportsdrikker kan også inneholde like mye sukker som vanlig brus, da de er fremstilt for å raskt tilføre tapt energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sportsdrikker gir tre ting: Væske, salter og sukker. Dette kan være veldig bra ved to forhold, som ved lange treningsturer som varer i over halvannen time eller ved langvarige treningsøkter på en varm sommerdag, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Hun legger til at det ikke er nødvendig å drikke sportsdrikke ved vanlig trening, og at det holder med vann eller svak saft.

- Og barn trenger i alle fall ikke sportsdrikke. Drikken kan inneholde syre som ødelegger tennene, som i Cola, sier Hånes.

Dersom du har behov for et raskt sukkertilskudd anbefaler Hånes å spise en banan, og forbeholde sportsdrikker til spesielle situasjoner når det er behov.

En talskvinne for British Dietetic Association sier til Independent at personer som ikke driver med trening, og som regelmessig konsumerer sportsdrikke, trolig vil oppleve å gå opp i vekt.

Camilla Mehl, som blant annet er nordisk ansvarlig for Gatorade, er ikke fult så kritisk.

- Kan være effektivt
- Sportsdrikker inneholder sukker/karbohydrater. Gatorade innholder omlag halvparten av sukkeret som er i en vanlig brus eller juice, og har i tillegg også en blanding av mineraler som leverer det kroppen trenger. Vann er selvfølgelig et godt alternativ under fysisk aktivitet og trening, spesielt når du ikke har noe annet tilgjengelig. Men vann har ikke karbohydrater eller mineraler, og det er denne sammensetningen som gjør Gatorade/sportsdrikker til en mer effektiv tørsteslukker og energileverandør til kroppen, sier hun.

Hun legger til at i enkelte tilfeller kan sportsdrikker være mer effektivt da de er vitenskapelig sammensatt for å gi den som trener noe ekstra, som å stimulere væskeinntaket, sikre rask og fullstendig væskeopptak og tilføre rask energi til aktiv muskulatur.

John Band, som er ansvarlig for en ny britisk rapport om sportsdrikke sier:

- For femti år siden holdt folk seg slanke fordi de gikk til jobben. I dag kjører de til treningsstudioet, trener litt og går på sportskafeen som selger alle disse drikkene, sier han.

Så mange kalorier er det i drikkevarene vi er mest glad i!

 

Mozon.no, 11.09.2006