Advarer mot solhatt

Echinacea, eller rød solhatt kan gi sterke allergiske reaksjoner i slimhinnene. Nå advarer det svenske legemiddelverket mot livsfarlige bivirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med at naturmiddelet solhatt har mistet sin status som forkjølelses-mirakelkur. Nå mener forskerne at den bitre blomsteroljen også kan gi livsfarlige allergiske reaksjoner.

Les mer her: Sår tvil om solhatt

- Gjennom de siste årene har Läkemedelsverket fått inn rapporter om alvorlige overfølsomhetsreaksjoner i form av opphovninger i ansiktet og slimhinner i munn og svelg, i forbindelse med inntak av Echinacea-produkter.

- Den tidligere listen over bivirkninger har nå blitt oppdatert, og informasjon om disse alvorlige bivirkningene har nå blitt lagt til i naturlegemiddel som inneholder solhatt. Om du opplever opphovning i ansiktet, pustevansker eller hevelser i svelget, skal du avslutte bruken av produktet og ta kontakt med sykehus umiddelbart, skriver det svenske legemiddelverket på sine websider.

Europeisk advarsel
De farlige bivirkningene av naturproduktet blir nå diskutert hos helsemyndighetene i flere land. Statens legemiddelverk regner med at ekspertene snart vil komme frem til en felles europeisk anbefaling om bruken av Echinacea.

- Vi er enige med det svenske Läkemedelsverket i at solhatt kan ha noen sjeldne, men alvorlige bivirkninger, som hevelser i slimhinnene i munnhulen. Slike bivirkninger kan være svært farlige og blant annet føre til pusteproblemer. Så dersom du opplever en slik hevelse etter bruk av solhatt, bør du øyeblikkelig ta kontakt med lege eller legevakten, forteller avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til Mozon.no.

I Norge har vi bare rapporter om to slike tilfeller, men det er all grunn til å tro at det finnes en stor underrapportering av denne typen saker.

- Årsaken til underrapporteringen er blant annet at norske pasienter og leger ikke er flinke nok til å snakke sammen om bruken av naturlegemidler og naturprodukter. Vi må ikke glemme at også helt naturlige produkter kan ha alvorlige bivirkninger, mener Madsen.

Les også: Kast de farlig pillene

Advarer mot utslett
Solhatt-oljen Echinagard er det eneste solhatt-produktet som er godkjent som naturlegemiddel i Norge. Godkjenningen innebærer blant annet at kravene til produksjonskvalitet og en liste over mulige bivirkninger er de samme som ved vanlige legemidler.

- Det er riktig at det settes de samme krav til naturlegemidler som til konvensjonelle medisiner når det gjelder å liste opp mulige bivirkninger som kan oppstå. Preparatomtalen skal jo reflektere den kunnskapen som finnes om produktet, på godt og vondt. Men samtidig vet vi at det finnes mindre vitenskapelig dokumentasjon på mange naturlegemidler, i forhold til vanlige legemidler, forteller forsker Harald Lislevand ved Statens Legemiddelverk.

Echinagard er ikke utstyrt med noen advarsel mot farlige bivirkninger, produsenten opplyser bare om at "allergiske reaksjoner kan forekomme, oftest i form av hudutslett".

- Tilsvarende alvorlige bivirkninger som nå er beskrevet i Sverige, er ikke rapportert i Norge. Mye tyder på at det som er beskrevet er en allergisk reaksjon, og dette er allerede oppgitt i vår merking av produktet. Men dersom dagens advarsel ikke er tilstrekkelig, vil vi selvfølgelig gjøre nødvendige endringer slik at det blir lett å forstå hva slags bivirkninger som kan oppstå.

- Jeg må også understreke at vi tar slike problemstillinger svært alvorlig. Som legemiddelselskap har vi veldig strenge krav til å videreformidle alle bivirkninger ved bruk av produktet, sier informasjonssjef Helen Løwig ved produsenten Schering-Plough.

 

Mozon.no, 25.10.2006