Advarer mot snus

Den norske lægeforening er bekymret for et stadig økende antall snusere. Nå ber de helsemyndighetene om flere tiltak.

Røykeforbudet på barer og restauranter har virket. Mange nordmenn har stumpet røyken, men samtidig har antallet snusere eksplodert.

En av fem norske menn i alderen 20 - 44 år bruker nå snus daglig eller en gang i blant. Antallet kvinner er mye lavere, men mange frykter at kvinner etter hvert vil kopiere guttas snusvaner, slik de har gjort med sigaretter.

- Tobakksindustrien prøver å etablere snus som et røykeavvenningsprodukt, og utvikler stadig nye snusprodukter, blant annet med mer nikotin. Hensikten er trolig å vinne nye målgrupper, skriver lægeforeningen i et høringsnotat til Sosial- og helsedirektoratet.

Få bevis
Den norske lægeforening ber Sosial- og helsedirektoratet om å prøve å begrense bruken av snus fra et føre-var-prinsipp. Utallige undersøkelser har nemlig vist svært forskjellige resultater på helsefarene ved bruk av snus.

Flere undersøkelser har forsøkt å finne en sammenheng mellom snusk og kreft i munnhulen, men uten klare resultater.

LES HELE SAKEN: UFARLIG SNUS?

Noen eksperter mener også at sigaretter er så mye farligere enn snus at myndighetene bør være glade for alle som bytter ut sigarettene med en pris under leppa.

LES HELE SAKEN: SNUS GIR IKKE KREFT

Foreningen innrømmer at bevisene mot snusen er svake, men ber allikevel om flere tiltak mot snuserne.

- Legeforeningen mener at i et folkehelseperspektiv må føre-var-prinsippet innebære at man tar i bruk noen av de samme virkemidler som man med stor vellykkethet benytter for å forebygge rekruttering i forhold til tobakk, skriver lægeforeningen i sitt notat.

 

Mozon.no, 27.09.2005