Advarer mot slankemedisin

Leger bør slutte å skrive ut den reseptbelagt slankemedisinen.

Nytten av disse medisinene er mindre enn risikoen, og The European Medicines Agency (EMA) anbefaler derfor at disse midlene trekkes fra markedet.

Slik innleder EMA en pressemelding om slankemidler som inneholder virkestoffet sibutramine. Virkestoffet det vises til er det samme som brukes i slankemedisin som selges i norske apotek; Reductil og Sibutramin Sandoz.

Norske leger får i den forbindelse beskjed fra Legemiddelverket om å ikke skrive ut resept på disse medisinene, vurdere på nytt behandling av pasienter som får medisinene og evt. avslutte behandling uten nedtrapping.

Advarselen er sendt ut til helsepersonell i hele Norge, fra kontaktperson og overlege dr. med Kjetil Retterstøl ved Avdeling for legemiddelutredning ved Legemiddelverket.

Mer på på nettsidene til Statens legemiddelverk

Det er bare en måned siden Statens legemiddelverk advarte mot en annen slankepille. Les mer på KK.no

Øker risiko for hjerte- og karsykdom

Årsaken til den nye advarselen er at bruken av medisiner med virkestoffet sibutramin øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, som hjerteinfarkt og slag.

Moderat effekt av slankepiller

- Dette kommer fram i en stor undersøkelse, og er litt overraskende. Man skulle tro at vektreduksjon også gir redusert risiko for denne typen sykdommer, men dette viste seg altså ikke å stemme. Derfor har EU og vi valgt å gå til det skrittet vi nå gjør, forteller Retterstøl til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slankemedisinen Accomplia har også vært kritisert

Brukere bør oppsøke lege

Apoteker kan fortsatt foreløpig ekspedere resepter på disse medisinene, men pasientene oppfordres til å kontakte lege for videre råd om behandling. Det er ikke nødvendig å avbryte behandlingen øyeblikkelig, skriver Legemiddelverket på sine nettsider, men det er heller ikke risikabelt å avslutte behandling uten nedtrapping.

Retterstøl ber gamle brukere om å oppsøke lege, for å diskutere alternativ behandling.

- Det er imidlertid ikke nødvendig å stoppen bruken øyeblikkelig. Dette er en balanse mellom risiko og nytte, og foreløpig har vi kommet til at bivirkningene overstiger nytteverdien, sier Retterstøl, som mener det er rundt 20.000 brukere av medisinene i Norge.

Her er nøkkelen til vekttap

Tilbaketrekning i løpet av noen uker

I undersøkelsen kom forskerne fram til at det var 10-20 prosent flere hjerte- og karhendelser blant dem som hadde brukt sibutramin sammenhengende over land tid (år), melder Statens legemiddelverk.

Legemidler som inneholder virkestoffet er ikke blitt trukket tilbake ennå fordi det er noe som må avgjøres i EU-kommisjonen. Det skjer i løpet av noen uker. Legemiddelet kan imidlertid forsvinne fra apotekhyllene før den tid, men det skjer bare hvis produsentene selv velger å trekke legemiddelet tilbake.