Advarer mot skattelistesvindel

Bankkortsvindlere kan fritt benytte seg av skattelistene. Nå advarer ekspert på ID-tyveri.

De offentlige skattelistene gjør det svært enkelt for ID-tyver, mener Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Per Ervland
De offentlige skattelistene gjør det svært enkelt for ID-tyver, mener Norsk senter for informasjonssikring. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har selv snakket med ID-tyver som synes vi har en fantastisk ordning her i landet. Offentliggjøringen av skattelistene, krydret med nordmenns naivitet i slike saker, er et veldig godt utgangspunkt for å drive kriminell virksomhet, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til DinSide.

Etter at det nylig ble stjålet hundretusenvis av kortdata i Spania, er NorSIS nå ekstra bekymret.

- Det er et sted mellom 200.000 og 300.000 norske kredittkortfiler som nå er på avveie. Det er bare å vaske disse mot skatteetatens oversikt over formue, inntekt og geografi, så kan de som ønsker, sortere seg inn til det reiret de trenger, sier Meyer.

DinSide-journalist utsatt for ID-tyveri

Christian Meyer i NorSIS advarer mot skattelistesvindel. Foto: Norsis
Christian Meyer i NorSIS advarer mot skattelistesvindel. Foto: Norsis Vis mer


Dobler lånet ditt

I de fleste tilfellene av ID-tyveri er det snakk om bestilling av varer og tjenester, registrering av abonnementer og lignende, men Meyer kjenner eksempler på langt mer alvorlige tilfeller.

- Vi har sett eksempler der noen tar sikkerhet i andres hus for å skaffe seg millionlån. Personer som hadde to millioner kroner i lån på huset sitt, kan komme hjem fra ferie og finne ut at de plutselig har fire, sier Meyer.

Slik oppdager du ID-tyveri (ekstern lenke)

Verre med finanskrisen

Senest i går skrev DinSide om ID-tyverier og hvordan denne typen kriminalitet er et sterkt voksende problem.

- Med finanskrisen ble det verre. Når folk sliter økonomisk, finner man alternative måter å tjene penger på, og da øker kriminaliteten. Jeg har akkurat sett tall fra en stor norsk bank som viser en økning på 170 prosent i denne typen kriminalitet sammenlignet med året før, sier Meyer.

Nå kan du forsikre deg mot ID-tyveri og ran

Nytt håp med ny finansminister

NorSiS mener det er en gal tilnærming til problemstillingen når Finansdepartementet bruker hvitvaskingsloven som argument for å presentere skattelistene.

- De blir liggende ute til fri fråtsing for alle, og dette er en alvorlig trussel mot personvernet. Akkurat som Datatilsynet er vi sterkt imot å gjøre skattelistene tilgjengelige for alle, sier Meyer, som håper på nye tider med Sigbjørn Johnsen som finansminister.

- Han er nok litt mindre rød enn Kristin Halvorsen, og vi skal diskutere mye med ham i tiden fremover, sier Meyer.