Advarer mot rumpekrem i ansiktet

Stylist Jan Thomas anbefaler å bruke hemorroidekrem mot poser under øynene. En veldig dårlig idé, mener legemiddelprosenten Schering.

Sminke-ekspert og stylist Jan Thomas vakte mange reaksjoner da han anbefalte en hemorroidekrem mot poser under øynene på God Morgen Norge tidligere i denne uken.

Kremen brukes vanligvis rundt endetarmsåpningen mot hemorroider eller smertefulle sprekker i huden i det samme området. Noen hemorroidekremer inneholder også kortison, som er direkte farlig å bruke på den tynne og ømfintlige huden rundt øynene.

- Vi vil på det sterkeste advare mot bruk av hemorroidekremer i ansiktet. Dette er legemidler, og ikke kosmetikk. Legemidler skal brukes til det de er godkjent for. Feil bruk gir økt risiko for skader og bivirkninger, sier medisinsk sjef Siw Eriksson ved Schering i en pressemelding.

Selger mer krem
Legemiddelselskapet påpeker også at salget av slike kremer har økt etter TV-innslaget - og neppe på grunn av at flere plutselig vil behandle såre endetarmsåpninger. Allerede samme dag som sendingen, tok Schering kontakt med TV2 og Statens legemiddelverk og advarte mot denne effekten.

- Sikkerhetsdokumentasjonen for et produkt gjelder på det området legemidlene er godkjent for. Hvis de brukes på annen måte, finnes det ikke dokumentasjon for sikkerhet og risiko for skader og bivirkninger. Å bruke legemidler utenfor godkjent bruksområde betyr å lukke øynene for dette. Det vil jeg betegne som grovt uforsvarlig, sier medisinsk sjef Siw Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det bekymrer oss at saken fortsatt lever videre på TV 2 Nettavisens sider og i andre medier. Vi er urolige for at flere kan bli satt på ideen om å bruke slik krem i ansiktet. Derfor finner vi det derfor riktig å gå ut med en klar advarsel nå, forteller Eriksson.

Les også saken. Rynkekrem er bløff

 

Mozon.no, 06.10.2006