- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus.  Foto: Kristin Sørdal
- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Kristin SørdalVis mer

Advarer mot nesespray

Har ført til dødsfall blant spedbarn.

- Barn under to år bør ikke bruke slimavsvellende legemidler, sier Ansgar Berg, professor og forskningslege ved Klinisk forskningspost for barn ved Haukeland Universitetssykehus. Dette ifølge en nyhetsmelding på Helse Bergens nettsider.

Berg har gått igjennom forskning på området, Legemiddelverkets bivirkningsdatabase og statistikk fra Giftinformasjonen, for å se på virkningene av bruk av slimavsvellende nesespray hos barn. Resultatene er publisert i den ferskeste utgaven av Tidsskrift for Den norske Legeforening (nr. 20).

Artikkelen viser til en rekke rapporter om alvorlige bivirkninger hos barn i USA og England.

– Legemidler har ført til dødsfall blant spedbarn fordi det har påvirket hjertet og gitt rytmeforstyrrelser, eller har ført til pustestans, sier Berg ifølge Helse Bergen på nett.

Det er imidlertid ikke rapportert om alvorlige bivirkninger i Norge.

For liten til medisiner - dette kan hjelpe

Reseptfritt på apotek og i butikk


På verdensbasis finnes det en rekke forskjellige virkestoffer i slimavsvellende legemidler til bruk i nesen, men i Norge er det kun to virkestoffer som er på markedet: xylometazolin og oksymetazolin. Disse får du i reseptfrie sprayer som Otrivin, Rhinox, Zymelin og Nazaren. Sprayer med xylometazolin selges både på apotek og i dagligvarehandelen, mens de som inneholder oksymetazolin bare selges på apotek. Halvparten av xylometazolinpakningene selges i dagligvarehandelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pristest nesespray og forkjølelsesmedisiner


Vet ikke om det hjelper

Ifølge Berg er det ingen dokumentasjon på at slimhinneavsvellende nesedråper skal være bedre enn fysiologisk saltvann hos barn under 12 år. Han anbefaler heller skylling med saltvannsoppløsninger og bruk av nesesuger for å fjerne snørr fra nesen.

– Dersom man skal bruke slike nesesprayer på barn under 12 år, er det svært viktig at de anbefalte maksimaldosene ikke overskrides, sier Berg.

Ekspertene bak studien skriver i artikkelen at risikoen for bivirkninger for barn over to år trolig er så liten at bruken kan forsvares, selv om det ikke foreligger sikker dokumentasjon for denne aldersgruppen. Det er imidlertid viktig at de anbefalte dosene ikke overskrides.

Avhengig av nesespray