Advarer mot naturmidler

Verdens helseorganisasjon advarer nå mot ukritisk bruk av naturlegemidler. I noen tilfelle kan produktene være livsfarlige.

[Forum: Stoler du på naturmedisin?]

Mange tusen nordmenn bruker alternativ medisin og naturlegemidler daglig. Men nå advarer Verdens Helseorganisasjon (WHO) mot flere farlige bivirkninger. I noen tilfelle har kombinasjonen av naturlegemidler og andre medisiner ført til dødsfall.

- Det at noe er naturlig betyr ikke nødvendigvis at det er helt ufarlig. Men om du holder deg til anbefalte doseringer og snakker med legen før du blander forskjellige medisiner, vil naturlegemidler være helt trygt, sier Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler.

Farlig Ginkgo Biloba
Et av produktene som nå trekkes fram av WHO er naturlegemiddelet Ginkgo Biloba. De blodfortynnede effektene av ginkgo kan blant annet føre til bedre sirkulasjon, motvirke aldring av hjernen og hjelpe mot svimmelhet og øresus.

Men i kombinasjon med blodfortynnende medisiner kan produktet være direkte livsfarlig. Indre blødninger, hjernblødninger og store blodtap under operasjoner er blant bivirkningene som er registrert av WHOs senter i Uppsala i Sverige.

Disse bivirkningene er ikke ukjent blant produsenter og leger. Når du kjøper Ginkgo Biloba i Norge vil pakningen også inneholde en advarsel om forsterkende effekt i kombinasjon med andre blodfortynnende midler.

Fortell det til legen
- WHO støtter tradisjonell og alternativ medisin der denne behandlingen har sikker effekt for pasienten og minimal risiko for bivirkninger. Men ettersom flere mennesker bruker denne typen medisiner bør myndighetene ha redskap for å sikre at alle brukere har best mulig informasjon om produktenes fordeler og risiko, sier WHOs generalsekretær Lee Jong-wook i en pressemelding.

Organisasjonen ønsker nå at alle som bruker naturprodukter bør informere legen sin om hva de bruker. På den måten vil det bli det lettere å unngå farlige kombinasjoner av forskjellige legemidler.

Også legenes ansvar
Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler er enig med ekspertene i WHO om at det alltid er lurt å snakke med legen sin før man kombinerer naturlegemidler med andre medisiner. Men hun mener at dette også i stor grad er legenes ansvar.

- Vi oppfordrer til samarbeid mellom den alternative bransjen og leger som arbeider med konvensjonell medisin. Men et problem er at mange leger er så kritiske til alternativ medisin at pasienten ikke tør å si ifra. Om vanlige leger stiller seg litt mer åpne for alternativ medisin vil pasienten lettere fortelle om hva de bruker uten å være redd for å bli betraktet som naiv og mindre opplyst, mener Backer.

Hun mener det norske regelverket også er en hindring for å få god informasjon om forskjellige naturprodukter.

- Det finnes mye kunnskap om effektene av naturprodukter. Men siden disse ikke regnes som legemidler får vi ikke lov til å fortelle forbrukeren om hvordan de virker, forteller Backer til Mozon.

Dette bør du spørre om
Er du usikker på om dine naturlegemidler er trygge? Her er rådene du bør følge for å bruke alternativ medisin på en fornuftig måte:

1) Snakk med legen din.
Ikke alle leger er like positive til alternativ medisin, men de vet mye om mulige bivirkninger og farlige kombinasjoner av forskjellige produkter eller behandlingsformer.

2) Spør i butikken
Helsekostbutikker kan ha varierende kompetanse om naturprodukter og naturlegemidler. Men mange kan gi gode råd til hva slags proukter som kan hjelpe og hvordan de bør brukes. Butikker merket "Godkjent helsekosthandel" har minst en ansatt med høyere utdannelse innen naturmidler.

3) Ring produsenten
Om du ikke finner tilstrekkelig informasjon på produktene kan du alltids ringe leverandøren og spørre. De som leverer naturlegemidler har som regel høy kompetanse på hva som skjuler seg av virkestoffer i produktene og hva slags bivirkninger de kan ha.

4) Unngå internett
Om du vil kjøpe gode og trygge medisiner bør du ligge unna fristende tilbud fra utenlandske internettsider. Produktene kan være helt uten effektive virkestoffer eller i verste fall farlige for deg.

[Forum: Stoler du på naturmedisin?]

Mozon 24.06.2004