Munnpiercinger kan ha store konsekvenser for tannhelsen din. Foto: Colourbox
Munnpiercinger kan ha store konsekvenser for tannhelsen din. Foto: ColourboxVis mer

Advarer mot munnpiercinger

Kan skade tenner og tannkjøtt.

En studie fra Universitetet i Tel Aviv, viser at 15-20 prosent av ungdommer med munnpiercinger har stor risiko for tannkjøttsykdom og brist på tennene.

Ifølge Dr. Liran Levin, som er tannlege ved odontologisk institutt ved universitetet i Tel Aviv, kan disse konsekvensene føre til for tidlig tap av fortenner senere i livet. Dette ifølge en artikkel på DentistryHub.com

Høy risiko for brist og brudd på tennene som følge av piercinger er ikke funnet for andre aldersgrupper, ifølge den israelske studien. Tilfeller med alvorlig skade blant ungdom uten piercinger i munnhulen, er like sjeldne, ifølge Dr. Levin.

Leppe-piercing kan krympe tannkjøttet

Bør tenke seg om

Piercing-studiene er gjennomført i flere etapper, den siste er gjort med bakgrunn i undersøkelser fra flere steder i USA og ellers i verden.

Din mening

Har du opplevd komplikasjoner med piercinger? (Avsluttet)
Nei, har ikke opplevd det(59%)
Ja, har opplevd det selv(22%)
Kjenner noen som har opplevd det(19%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ti prosent av alle ungdommer i New York har en eller annen form for piercing i munnen, sammenliknet med 20 prosent i Israel og 3,4 prosent i Finland. Dr. Levin råder ungdom til å tenke seg om to ganger før de får en munnpiercing, da det lett kan føre til komplikasjoner med tannhelsen som enkelt kan hindres, og i noen tilfeller kan det ifølge Levin få døden til følge.

Hevelser forstyrrer luftveiene

I sjeldne tilfeller kan hevelse og betennelse i området rundt gjennomhullingen forårsake ødem (væskeansamling), som i sin tur forstyrrer luftveiene. Dette er korttidskonsekvenser som i verste fall kan være livstruende, ifølge Dr. Levin og DentistryHub.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødelagte tenner og komplikasjoner i munnhulen er langtidsvirkende konsekvenser.

En britisk undersøkelse viser at en av fire som har piercing, har hatt en eller annen form for komplikasjon, det være seg hevelse, infeksjoner eller blødninger. Halvparten av disse måtte søke legehjelp på grunn av disse komplikasjonene.

Piercing på helsa løs

Hygiene

Foreldre bør forsøke å snakke tenåringene i fra å la seg bore hull i, i munnen. Dersom dette ikke er mulig, råder forskerne bak studien foreldre til å påse at inngrepet blir gjort med sterile instrumenter, og at tenåringen er påpasselig med å rense området i tiden etter inngrepet, og å gjennomføre rengjøringen med jevne mellomrom.

Man bør også passe på at ungdommen ikke leker med metallpiercingen inne i munnen, som altså kan forårsake skade.