Styr unna internettannonserte medisiner uten vitenskapelige tester, advarer uavhengig medisinsk organisasjon. Foto: Colourbox/Montasje
Styr unna internettannonserte medisiner uten vitenskapelige tester, advarer uavhengig medisinsk organisasjon. Foto: Colourbox/MontasjeVis mer

Advarer mot mirakelkurer

Slik styrer du unna svindelproduktene.

I Storbritannia går medisinske eksperter ut og advarer mot mirakelmedisiner som ikke er vitenskapelig testet, som markedsføres på nett og som skaper falske håp hos syke pasienter.

Den britiske uavhengige medisinske organisasjonen Sense About Science har kommet med en guide som skal hjelpe forbrukere å skille medisinene med beviselig effekt, fra de falske.

Nettmedisin er risikosport

Sense About Science støtter ekspertene og sier at mange pasienter som befinner seg i en sårbar situasjon, lar seg narre av reklame og misledende historier på nett, og bruker titusenvis av kroner på medisiner som kanskje ikke er annet enn slangeolje.

Organisasjonen er ifølge avisen Daily Mail, bekymret over de emosjonelle og finansielle kostnadene ved overvurderte behandlinger som selger falskt håp.

Bruk pengene på noe annet

- Vi har blitt kontaktet av så mange mennesker som er utslitt av presset de føler om å prøve annonserte produkter, dietter og øvelser. En person fortalte oss hvordan det siste året av hans kones liv ble brukt til konstant jakt på nye behandlinger, fra geiteblod-serum til ulisenserte stamcellebehandlinger utenlands, alt til ingen nytte, forteller administrerende direktør i Sense About Science, Tracey Brown, til Daily Mail.

For å hjelpe mennesker i slike situasjoner, har organisasjonen utgitt guiden "I've Got Nothing to Lose by Trying It" (Jeg har ingenting å tape på å prøve det), som skal hjelpe forbrukere til å skille de medisinene som virker, fra de som seiler under falskt flagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guiden er spesielt rettet mot pasienter med multippel sklerose, Alzheimers, Parkinsons og motorisk nevrologiske sykdommer, men den inneholder også mye generell informasjon for andre pasienter og forbrukere generelt.

Vi stoler på apotekeren

Slik skiller du falske fra virkningsfulle medisiner:

Her er noen av rådene fra Sense About Science, fra publikasjonen I've Got Nothing to Lose by Trying It.

Tror du på mirakelmedisiner?

Har du handlet mirakelmedisiner uten vitenskapel bevist effekt, og tror du på det? (Avsluttet)
Nei, har ikke handlet slikt, og tror ikke det virker(68%)
Ja, jeg har handlet - medisinen virket ikke(15%)
Ja, jeg har handlet - og medisinen virket(10%)
Nei, har ikke handlet slikt, men tror det virker(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


1. Medisin i nyhetene: Håp eller oppskrytt?Vær oppmerksom på at nyhetstitler kan bære preg av å skape store overskrifter, heller enn å se nøye på detaljene rundet det de skriver. Kanskje impliserer nyhetssaken at behandlingen er rett rundt hjørnet, når sannheten ligger langt unna. Omtaler av forskningsprosjekter kan også være i en for tidlig fase til at man med sikkerhet vet om resultatene er medisinsk nyttige.

2. Jeg har ingenting å tape på å prøve det ... ingenting annet virker
Det kryr av reklamer for behandlinger og kurer på internett. Vær oppmerksom på at utestede behandlingsformer kan være skadelige og noen ganger ville det hjulpet mer på helsa å ikke gjort noenting, fremfor å gi mirakelmedisinene en sjanse ... Mange annonserte behandlingsformer hjelper trolig ikke i det hele tatt, men det hadde vært bedre å bruke tiden, energien, følelsene og pengene på noe annet.

3. Men hvorfor synes uprøvde behandlinger å virke?
En uprøvd terapi kan vise seg å virke, men vi trenger vitenskapelig bevis før vi kan si hvem den kan hjelpe, hvilke symptomer den kan behandle, og hvilken grad av forbedring du kan forvente, om noen. Reklamer for slike terapier bruker ofte anbefalinger og historier fra individer om de gode resultatene de har opplevd. Hvorvidt det er et bakenforliggende kommersielt motiv eller ikke, kan ikke personlige historier om gode resultater gi den hele og fulle sannheten om effekten av behandlingen. Det er mange ting som kan gjøre en personlig historie misledende, og få en behandling til å høres mye mer effektiv ut enn den i virkeligheten er: Optimisme, placebo-effekten, vekslende symptomer. Og husk at et selskap som promoterer en behandlingsform sannsynligvis ikke publiserer historier fra mannesker som kanskje ikke hadde fullt så god hjelp av behandlingen.

4. De kliniske testenes rolle
Kliniske tester er nødvendige før enhver medisin tas i bruk, for å forsikre seg om at medisinene er både trygg å bruke, og at den virker. Alle nye medisiner må gjennom kliniske tester for å vurdere den nye medisinens effekt opp mot medisiner som kanskje allerede finnes, de testes for placeboeffekt og for bieffekter.

Gjennom kliniske tester kan man spesifisere sykdommen, sykdomsstadiet og målgruppen (for eksempel voksne heller enn barn). Medisinen må gjennom mange testfaser, før den godkjennes av offentlige instanser.

5. Hvordan kan jeg vite hva jeg kan tro på?
Det er ingen enkel test som kan avkrefte elle bekrefte medisinske påstander, men det er mulig å bygge seg opp et klarere bilde av forskning og bevis, og du bør være årvåken og kritisk til hvordan forskningen kan forvrenges. Du kan undersøke hvorvidt informasjonen om behandlingen er til å stole på ved å stille spørsmålene: Er resultatene uavhengig testet, og verifisert gjennom gjentatte tester? Er det utført kliniske tester? Har forskningen om produktet vært omtalt i en vitenskapelig journal? Hva er behandlingen lisensert for?

Her finner du hele guiden (kun på engelsk): Sense About Science