Advarer mot luresalg

Butikkene lokker med prisfest, men prisen på varene er ikke alltid kuttet.

"Halv pris", "januarsalg" og "prissjokk" er bare noe av det butikkene lokker med nå i januar, men dessverre er ikke alltid tilbudene reelle. Det skriver Aftenposten i dag.

Prisen på varene er ikke alltid kuttet, og nå reagerer Forbrukerombudet.

- Ikke se deg blind på tilbudene, men sjekk prisen på varen i flere butikker, råder seksjonsleder Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.

Flere butikkjeder skal allerede ha fått brev med krav om å legge frem dokumentasjon på at salget virkelig er et salg. For å være et ekte salg skal varen være solgt til førpris i en periode rett før salget. Dessuten skal alltid salgsprisen oppgis i markedsføringen, skriver Aftenposten.

- Foreløpig sier vi ikke at de har gjort noe galt, men siden dette er et nytt fenomen, ønsker vi å sjekke om dette er et salg eller ei. Er det salg hele året, er det noe som ikke stemmer, sier Gjedrem.

Se opp for 1-kronesbløffene

Møbel og sport

Det er spesielt kjeder som selger møbler eller sportsutstyr som har fått brev fra Forbrukerombudet med krav om å dokumentere førprisene. Sammen med elektronikkbransjen er disse bransjene stadig overvåket av Forbrukerombudet, blant annet fordi det er snakk om dyrere varer.

- Selv om avslaget er stort, gjør du ikke noe godt kjøp hvis du kunne kjøpt samme varen billigere i butikken over gaten, sier Gjedrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk 700 kr ved å bytte inn julegaven - i samme vare!

Salg på salg

Siden mange bransjer hadde et førjulssalg, stiller Gjedrem spørsmål ved salget som annonseres nå, bare noen uker etter forrige salg. For å kunne annonsere varer på salg skal nemlig varen være solgt til førpris seks uker før salget.

Les også: Ingenting er gratis

I tillegg til elektronikk-, møbel- og sportsbransjen, har Forbrukerombudet sett nærmere på dekkbransjen i denne runden. Ombudet oppfordrer både publikum og konkurrenter til å komme med tips.

Har du kommet over et lokketilbud? Tips oss på tips@dinside.no