Advarer mot lett-brus

Søtningsmiddelet aspartam kan være kreftfremkallende, mener flere forskere. Nå ønsker engelske politikere et lovforbud mot stoffet som brukes i mange sukkerfrie produkter.

Publisert
Sist oppdatert

Det kjemiske søtningsstoffet aspartam brukes som en erstatning for sukker i mange tusen forskjellige matvarer.

Produsentene har hele tiden hevdet at stoffet er helt trygt å bruke. Men nå viser flere uavhengige undersøkelser at aspartam kan ha en sammenheng med økt risiko for kreft.

- Det er sterke vitenskaplige bevis for at bestanddelene i aspartam kan ha en alvorlig og skadelig effekt på mennesker, sier den engelske politikeren Roger Williams til avisen Daily Mail. Han ønsker seg nå et totalforbud mot salg av produkter som inneholder det omstridte søtningsmiddelet.

Økt risiko
Diskusjonen rundt aspartam har fått mer oppmerksomhet etter at en gruppe italienske forskere oppdaget økt risiko for kreft hos rotter som ble foret med søtningsmiddelet.

Rottene utviklet flere typer dødelige kreftformer, selv om de fikk lavere doser av aspartam enn det som tilsvarer daglig anbefalt dose for mennesker.

- Resultatene av våre undersøkelser viser at aspartam kan forårsake flere former for kreft, selv med doser som er langt under daglig anbefalt mengde for mennesker.

- På bakgrunn av disse undersøkelsene, mener vi at en ny vurdering av bruken av aspartam er helt nødvendig og bør ikke utsettes, skriver forskerne fra Cesare Maltoni Cancer Research Center i Italia i sin konklusjon.

Forskerne får også støtte fra norske kostholdseksperter. Blant dem er ernæringsekspert Grethe Støa Birketvedt som advarer mot aspartam.

LES HELE SAKEN HER: HELSEFARLIG LETTBRUS

Ikke bekymret
Aspartam er det vanligste søtningsmiddelet i forskjellige sukkerfrie produkter i dag, og brukes blant annet i Coca-Cola Light. Men kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud ved Coca-Cola Drikker er ikke bekymret for sikkerheten til norske brusdrikkere.

- Vi kjenner godt til den italienske undersøkelsen. Våre eksperter har sett nøye på konklusjonene, men vi finner allikevel ingen grunn til å fjerne aspartam fra våre produkter.

- En av årsakene til dette er at aspartam er et gjennomtestet produkt med positive resultater fra et tresifret antall undersøkelser. Norske og internasjonale helsemyndigheter er også helt enige om at dette er et trygt tilsetningsstoff, forteller Rømmerud til Mozon.no.

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer