Advarer mot kanel

Ikke spis mer kanel enn det du trenger til julegrøten. For store mengder kan gi alvorlige leverskader, advarer tyske helseeksperter.

Kanel har blitt et populært krydder i mange matvarer. Men nå advarer tyske helsemyndigheter mot å spise mer kanel enn du trenger.

Mange typer kanel inneholder nemlig giftstoffet kumarin. Noen teskjeer kanel om dagen kan derfor være nok til å gi alvorlige leverskader.

- Det er ingen tilfeldighet at krydder har mye smak. Mange produkter kan gi kraftige effekter når de tas i store doser, og disse effektene er ikke alltid positive.

- En normal bruk av kanel som krydder, bør ikke gi noen økt risiko. Men det forutsetter måtehold, og vi advarer mot å få i seg flere teskjeer med kanel hver dag, som i noen kosttilskudd, sier toksikolog Ulla Beckman Sundh ved det svenske Mattilsynet til avisen Svenska Dagbladet.

Les også: - Kast de farlige pillene!

Fant giftstoff
Advarselen bygger på undersøkelser som er gjennomført av tyske helsemyndigheter. De var i utgangspunktet skeptiske til en ny EU-lovgivning som blant annet ville gjøre det lettere å selge kosttilskudd som inneholder høyere innhold giftstoffer.

Da myndighetene så nærmere på mange av næringsmidlene, fant de mange eksempler på kanel som inneholdt store mengder av giften kumarin. Kanel brukes også i en del kosttilskudd mot diabetes og som slankemiddel, og da ofte i mengder som tilsvarer flere teskjeer daglig.

Les mer her: Kanel mot diabetes

Advarer mot julekakene
Det tyske sikkerhetsinstituttet BFR ønsker nå at alle slike tilskudd bør kontrolleres og registreres som legemidler. Samtidig advarer de mot vanlig bruk av kanel i store mengder. Det har blant annet ført til at tyske barn nå i førjulstiden blir advart mot å spise mer enn tre av de tradisjonelle kanelkakene daglig.

Kumarin har tidligere blitt brukt som legemiddel i Frankrike, men ble fjernet da legene oppdaget sammenhengen med alvorlige leverskader. Hos mennesker som mangler et bestemt enzym, kan slike skader oppstå selv ved lave doser av giftstoffet, skriver Svenska Dagbladet.

 

Mozon.no, 06.12.2006