Advarer mot høye sko

Ligg unna høye stiletthæler på skoene. Det er rådet fra leger som advarer mot helseskadene som følger med høye hæler.

Publisert
Sist oppdatert

Ryggproblemer, ødelagte tær og belastningsskader er bare noen av problemene som kan oppstå med høye hæler. Og sammen med noen glass i festlig lag kan høye hæler forårsake større skader enn mange er klar over.

- Hver helg får vi inn et halvt dusin kvinner med sko-relaterte skader. Jeg mistenker at dette henger sammen med pent vær og noen glass på sommerfestene.

- En brisen kvinne på høye hæler er i utgangspunktet ustabil. Dersom hun faller kan skaden ofte bli en forstuet ankel, avrevne bånd i foten, eller i verste fall ankelbrudd. Slike skader kan sammenliknes med skader vi ser etter en grisete fotballtakling, sier den britiske overlegen Rupert Evans ved akuttmottaket til University Hospital of Wales til avisen Daily Mail.

Ramler i fylla
Også ved Oslo Skadelegevakt har legene sett nok vridde ankler til at de kan være med på en advarsel mot kombinasjonen av høye selskapssko og cocktailglass.

- Den vanligste skaden i slike situasjoner er jo båndskader i ankelen som kommer etter et skikkelig overtråkk. Mer alvorlige bruddskader er heldigvis sjeldne, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt.

Han forteller at riktig førstehjelp kan få stor betydning for skadene etter et overtråkk.

- Det første du skal gjøre er å få kompresjon rundt ankelen og holde benet høyt. Da reduserer du risikoen for en langvarig skade.

- Men når skaden oppstår i forbindelse med alkohol, ser vi jo også eksempler på at foten gjerne får være med på dansegulvet i noen timer etter skaden. Og da kan resultatet fort bli noen dager hjemme sofaen, forteller Melhuus til Mozon.

Hæler med komfort
I tillegg til de akutte skadene kan høye sko også gi helseplager over tid. Når hælen presses opp blir mer av kroppsvekten fordelt på tær og tåballer, som etter hvert kan bli ødelagt av presset. Problemene med feil fotstilling forplanter seg gjerne oppover i kroppen og kan føre til smerter i knær, rygg og nakke.

Sko med hælkappe eller et bånd bak hælen gir større stabilitet enn åpne sko. Hæler under 4 centimeter er også lettere å håndtere. Pass også på at skoen har nok plass til føttene, slik at tærne ikke blir for sammenklemt.

Til ære for forfengelige kvinner har sko-giganten Nike nå lansert en egen selskapssko med air-teknologi. Skoen ser ut som en vanlig selskapssko, men er utstyrt med luftputer flere steder under sålen. Skoene er ennå ikke lansert på det norske markedet, men kan komme i butikkene i løpet av 2007.

 

Mozon.no, 03.08.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer