Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Advarer mot «foster-turisme»

Fertilitetsprofessor advarer kvinner mot å få assistert befruktning i utlandet. - Det kan være helsefarlig.

Professor Lisa Jardine er leder for Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), som er det statlige kontrollorganet for assistert befruktning i Storbritannia. I Times Online går hun ut mot de hun kaller foster-turister.

Les også: Lesbiske får hjelp til å få barn

Jardine mener kvinner som reiser til andre land for å få hjelp til å bli gravide utsetter både seg selv og barna for helserisiko.

Les også: Shopper sæd til superbabyen

Får flere barn samtidig

Kvinner som blir gravide gjennom assistert befruktning får langt oftere enn andre flere barn samtidig. Nylig kunne vi lese om det svært spesielle tilfellet der en amerikansk kvinne fikk åttlinger.

Les mer om assistert befruktning hos Bioteknologinemda

På klinikker i land der regelverket er mindre strengt enn i Storbritannia og Norge skjer det at kvinner får innsatt flere befruktede egg eller embryoer. Dette gjøres for å øke sjansen for en vellykket graviditet, men resultatet kan være at kvinnen får både tvillinger, trillinger og firlinger. I Storbritannia får ikke flerfødsler som følge av assistert befruktning overstige 24 prosent ved hver klinikk.

Les også: Livmor til låns

Flere komplikasjoner

Når man er gravid med flere foster i magen øker risikoen for komplikasjoner, for eksempel for tidlig fødsel. For tidlig fødte barn har økt risiko for å få alvorlige handikap, som celebral parese. Det er heller ikke alle for tidlig fødte som overlever.

Også i Norge søker mange par assistert befruktning i utlandet. Arne Sunde ved St. Olavs hospital er leder av Norsk forening for assistert befruktning og medlem av Bioteknologinemnda. På et åpent møte nemda hadde om assistert befruktning i utlandet i november 2007, delte Sunde de utenlandske klinikkene inn i tre grupper:

 • Offentlige universitetsklinikker som også tilbyr behandling til utlendinger
 • Private klinikker drevet av ansatte med bakgrunn i det offentlige helsevesen
 • Private klinikker som er styrt av forretningsfolk
 • Les også: Tjen penger på kroppen din

  Ifølge Sunde har norske par har stort sett reist innen Skandinavia eller
  til Sentral-Europa og USA for assistert befruktning. Han ga uttrykk for at prisøkning og regelendringer i EU/EØS kunne føre til at flere reiser til Øst-Europa og Russland.

  Klinikkene konkurrerer

  Sunde hevdet også at private klinikker ofte konkurrerer om å ha den høyeste graviditetsraten, og dette kan medføre at det settes tilbake et høyt antall embryoer. En konsekvens av dette er at det blir født flere flerlinger etter slik behandling i utlandet. Risikoen for mor og barn er vesentlig høyere ved flerlingesvangerskap, og kostnadene til oppfølging og medisinsk behandling er også betydelig høyere, sa Sunde på møtet.

  Hele referatet fra møtet i Bioteknologinemnda kan du lese her