Advarer mot fedme hos gravide

Fedme i svangerskapet kan gi alvorlige komplikasjoner for både mor og barn.

Norske undersøkelser viser at opptil en av tre kvinner legger på seg for mye før fødselen. Samtidig har britiske forskere sett en skremmende utvikling i antallet fete mødre.

Forskerne fra North East Public Health Observatory studerte 37 000 kvinner ved en lokal fødsel- og barselavdeling over en periode på 15 år. De fant at mødrenes fedme i starten av svangerskapet økte fra 9,9 prosent i 1960 til 16 prosent i 2004, skriver BBC på nett.

- Hvis denne trenden fortsetter, kan 22 prosent av denne gruppa være fete i 2010. Dette vil da være en belastning for helsetjenesten til gravide, advarer forsker Nicola Heslehurst og hennes kolleger.

Studien viser at kvinner fra fattige områder har størst risiko, og at de har dobbelt så stor sannsynlighet for å bli fete ved starten av graviditeten.

Les også: Færre barn med tynne menn:

Stort problem

Å være overvektig i svangerskapet er forbundet med helserisiko for både moren og fosteret.

Overvektige kvinner får hyppigere spontanabort eller for tidlig fødsel. De føder oftere store barn, som kan føre til flere keisersnitt og fødselskomplikasjoner. Alle disse tilstandene kjennetegnes av et høyt insulinnivå i blodet, på grunn av såkalt insulinresistens, ifølge dr. Fedon Lindbergs hjemmeside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge britiske Confidential Enquiries into Maternal and Child Health, en organisasjon som jobber for bedre helse blant mødre og barn, er fedme innblandet i 35 prosent av dødsfall blant gravide briter. Dødsrisikoen er også høyere for babyer med sterkt overvektige mødre.

- Bjørnetjeneste

Her hjemme mener kostholdsekspert Jeanette Roede at mange kvinner trolig gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å tenke "det gjør ikke noe om jeg spiser det jeg vil nå, jeg skal legge på meg likevel".

- Overvekt kan være farlig både for moren og barnet. Dessuten er det ofte vanskelig å ta kiloene av etterpå. Man skal selvsagt spise mer når man er gravid, men man skal spise ordentlig mat, sier hun.

Roede legger til at mødrenes vaner gjennom oppveksten overføres til barna.
- Det viktigste man kan lære barnet i forhold til kosthold er jo nettopp gode vaner. Det er viktig forebygging, sier hun.

En studie viser at undervektige gravide har høyere risiko for å miste barnet i en tidlig fase:

Gail Johnson ved Royal College of Midwives oppfordrer kvinner som er bekymret for vektøkning å snakke med jordmor for å finne ut hva slags hjelp og rådgivning som er tilgjengelig.

Studien har stått på trykk i tidsskriftet International Journal of Obstretics and Gyneacology.

Vil du vite mer om graviditet? Les mer på Lommelegen: