Advarer mot farlig slanketrend

Unge jenter med diabetes hopper over insulindosene for å slanke seg. - Farlig, advarer norsk ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis en pasient med type 1-diabetes får for lite insulin, kan det føre til et svært hurtig vekttap. Opptil en av tre unge kvinner utnytter dette bevisst for å holde seg slanke, ifølge den britiske diabetesforeningen, Diabetes UK.

- Diabetikere veier ofte flere kilo mer enn sine jevnaldrende. I en verden der nesten alle snakker om hvor viktig det er å være tynn, er det naturlig at disse er ekstra sårbare for å begynne å slanke seg, sier Stein Frostad til Mozon.no.

Han er hormonspesialist og har jobbet med diabetes i over 20 år. Nå er han overlege på Seksjon for spiseforstyrrelser ved Haukeland Universitetssykehus hvor han tar imot personer som bevisst underdoserer insulin.

Over 125.000 nordmenn kan ha diabetes uten å vite det. Les mer her:

Må spiser mer
Ifølge Frostad har mange med diabetes problemer med kropp og mat, men ingen vet helt sikkert hvorfor.

- Tenåringer vil imidlertid ofte ha problemer med å dosere riktig og ender noen ganger opp med å ta for høye doser insulin. Dermed får de for lavt blodsukker og føling og må spise ekstra for å rette opp i ubalansen. Dette kan være noe av grunnen til vektøkningen, forklarer han.

Les mer om diabetes på Lommelegen:

Det er som regel unge jenter som bevisst underdoserer insulin for å gå ned i vekt. Men også kvinner helt opp i 40-50-årsalderen og gutter benytter seg av den farlige slankemetoden, ifølge Frostad.

Tenker ikke framover
Britiske Sarah var 21 år da hun fikk beskjed om at hun hadde diabetes type 1. I løpet av kort tid gikk hun kraftig opp i vekt, noe som var vanskelig å takle.

- Jeg begynte å hoppe over noen av insulindosene mine, og tok bare en om kvelden og droppet de andre jeg skulle tatt sammen med måltidene, forklarer Sarah, som nå er 28 år, til BBC News.

Er du i risikosonen for å få diabetes? Sjekk her:

Legene og sykepleierne forklarte henne hvor farlig det kunne være, men hun ville ikke høre. Det endte blant annet med at synet hennes ble alvorlig svekket. Frostad mener Sarahs reaksjon er veldig vanlig.

- Unge mennesker vil ikke tenke så langsiktig. De vil leve her og nå og ikke tenke ti år fram i tid. Men underdosering er veldig uheldig for diabetesreguleringen og kan ha stor betydning for andre medisinske komplikasjoner som problemer med hjerte, nyre og syn, understreker han.

Lurer seg selv
Diabeteseksperten påpeker også at den farlige slankemetoden som oftest bare handler om å lure seg selv. Vekttapet kommer nemlig i hovedsak fra økt væskeutskillelse, og når man begynner å ta insulindosene på vanlig måte igjen, kommer straffen: De tre literne væske som forsvant, kommer tilbake dobbelt og overskuddsvæsken tar opptil tre uker å bli kvitt.

Les også: 30 slankemyter som ikke virker:

Frostad har en klar oppfordring til tenåringer som hopper over insulindosene:

- Det finnes mindre farlige måter å håndtere fortvilelse, frustrasjoner og de dårlige dagene på. En psykolog vil kunne være en god samtalepartner og kan hjelpe dem med å finne andre måter å takle vanskelige følelser.