Mobiltelefonen har blitt en ny mulighet for svindlere til å lure penger fra godtroende nordmenn. Foto: DinSide
Mobiltelefonen har blitt en ny mulighet for svindlere til å lure penger fra godtroende nordmenn. Foto: DinSideVis mer

Advarer mot falsk Nokia-lotteri

Forbrukerombudet må stadig ut og advare nordmenn.

Har du fått SMS med beskjed om at du har vunnet 750.000 pund i et Nokia-lotteri, så skal du ikke la deg lure. Utenlandske svindlere har tatt i bruk nok en metode for å lure det norske folk, advarer Forbrukerombudet.

- Gratulerer!

Forbrukerombudet får stadig spørsmål fra personer som får tilsendt brev eller e-post med beskjed om at de har vunnet store summer i utenlandske lotterier.

De siste dagene har de fått mange henvendelser fra mobileiere som har fått SMS med beskjed om at deres mobilnummer er trukket ut som vinner av 750.000 pund i et Nokia/KIA Motors-lotteri. Svindlerne har her benyttet kjente merkenavn for å skape troverdighet, og dette er langt fra noe nytt.

Se også: De mest komiske svindelforsøkene

Ville du latt deg lure?

Nedenfor ser du flere eksempler på svindelforsøk som noen har latt seg lure av den siste tiden. Kanskje har du selv vært utsatt for et av disse?

1) Falsk e-post fra Norges Bank
I det siste har en del privatpersoner mottatt falske e-postmeldinger hvor Norges Bank oppgis som avsender. Bankens logo og bilde av sentralbanksjef Svein Gjedrem er brukt for å skape trygghet om at meldingen er ekte.

I e-posten oppfordres mottaker til å oppgi en rekke person- og kredittkortopplysninger (navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer, og opplysninger om kredittkort og kredittkortnummer), men Norges Bank har ingenting med disse e-postene å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksempel på den falske e-posten finner du her

2) E-post med milliongevinster
En DinSide-leser tipset oss nylig om følgende e-post. Svindelforsøk av denne typen har dessverre nesten blitt daglig kost:

  -----Opprinnelig melding-----
  Fra: Mr Mark Smith [mailto:info.company@fedex.com]
  Sendt: 11. april 2009 06:43
  Til: undisclosed-recipients
  Emne: 1 New Massage

  I am sorry to encroach into your privacy through this manner; we have a certified cheque of $300,000 in our custody that belongs to you. This cheque was brought to my desk last week by a lady who gave us your e-mail address to contact you on the delivery. We wait your response soonest.

  THANKS

  Mr.Mark Smith

  Email:fedex.deliveryunit1@yahoo.com.hk

  FedEX.

3) Svindlere på seriøse nettsteder
Vil du leie en 3-roms leilighet i shoppinggaten Bogstadveien i Oslo for bare 9.000 kroner måneden? Leiligheten er strøken, fullt møblert, og strøm er inkludert i prisen. Dette fristet svenske "Marcus" med på Finn.no. Problemet var bare at leilighetene ikke fantes.

Det finnes flere varianter av svindel knyttet til nettsalg og nettauksjoner. Den mest åpenbare er at folk forsøker å få betaling for varer som ikke finnes, for eksempel gjennom forskuddsbetaling.

Nytt svindelgalleri

Forbrukerombudet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, har de oppdatert sitt svindelgalleri.

På listen over de hyppigste svindelforsøkene står:

 • Lotterigevinster og andre "pengebrev"
 • Her finner du noen som prøver å lure deg per brev

 • Kredittkortsvindel og "phishing"

 • Se hvordan de tappet kontoen til Knut Espen

 • Nettauksjoner

 • Dette nettstedet selger varer som er fake

 • Falske nettbutikker

 • Her ser du et eksempel på en skummel nettbutikk

 • "Spåkonesvindel"

 • Se de skyhøye takstene!

  Hva mener du er den frekkeste formen for svindel? Diskuter i debatten under!