<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Advarer mot banktap

Finanskrisen rammer også de norske bankene.

Publisert
Sist oppdatert

I dag la Norges Bank frem Finansiell stabilitet 1/09. Rapporten kommer to ganger i året og legger vekt på utsiktene for bankenes inntjening og soliditet og hvilke risikofaktorer de står overfor.

Norske banker trenger mer penger for å bedre tilgangen på finansiering, og for å være robuste for fremtiden, melder Norges Bank i dag. Finansuroen har ført til en krevende situasjon for bankene, og bankenes tap vil fortsette å øke etter hvert som den økonomiske rammer deres låntakere.

- Det er særlig de største bankene som trenger mer kapital, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på pressekonferansen i dag.

Se også: Det blir store rentekutt i sommer!

Taper penger fremover

Bankene lider allerede under økende tap, og det er grunn til å tro at bankene vil tape mer de nærmeste månedene. Bankene vil tape penger på sektorer som er høyt belånte, og som vil slite under de dårlige tidene som står foran oss.

Det er særlig shippingbransjen og næringseiendom som vil gi bankene tap de neste par årene. En betydelig del av bankenes lån til utlandet er relatert til skipsfart, men dette er konsentrert til de største bankene, ifølge Qvigstad.

Billigste boliglån akkurat nå

Faremomenter

Det er flere forhold Norges Bank mener kan påvirke bankene i negativ retning:

 • Nye kollapser i det internasjonale banksystemet
 • En brå økning i husholdningenes sparing
 • Vesentlig svakere vekst i verdensøkonomien
 • Ytterligere svikt i gjeldsbetjeningsevnen i næringseiendom
 • Er banken din sikker? To banker har andre regler

  Mindre lån og høyere sparing

  Et av momentene som Norges Bank går inn på i den ferske rapporten, er den fortsatt avtakende gjeldsveksten blant husholdningene.

  Høye lånerenter, større usikkerhet om den økonomiske utviklingen, avtakende omsetning i boligmarkedet og en strammere utlånspraksis i bankene førte til en lavere gjeldsvekst gjennom hele 2008. De svake økonomiske utsiktene har bidratt til videre nedgang i gjeldsveksten i første kvartel 2009.

  Samtidig sparer husholdningene mer enn før. Økningen har sammenheng med høyere renter, svakere utsikter for produksjon og sysselsetting og usikkerhet om utviklingen fremover. Norges Bank tror at høyere arbeidsledighet kombinert med et høyt gjeldsnivå og lavere boligpriser kan føre til at flere ønsker å konsumere mindre og heller nedbetale gjeld eller bygge opp finansielle støtdempere i form av likvid finansiell formue. På den andre siden vil husholdninger med trygge jobber få økt kjøpekraft som følge av lavere rentekostnader og høy reallønnsvekst. Det kan dempe oppgangen i spareraten.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer