Ta ut penger i utlandet:

Advarer mot å velge norsk valuta i utlandet

Det er svært sannsynlig at du taper på det.

UGUNSTIG VALUTA: Spør minibaken om du vil ha beløpet i norsk valuta, bør du takke nei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UGUNSTIG VALUTA: Spør minibaken om du vil ha beløpet i norsk valuta, bør du takke nei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Forbrukerrådets rapport om forbrukertrender, advarer de blant annet mot å velge norsk valuta når du tar ut penger i minibank eller betaler i butikk i utlandet.

Dette er gjerne det dyreste alternativet, hevder Forbrukerrådet, noe Dinside også har skrevet om flere ganger når man møter på valutavalget i Sverige.

Og ikke minst velger nordmenn dette alternativet når de er i Sverige eller i Storbritannia, ifølge Sparebanken Vest.

Dinside kan bekrefte at dette valget stadig oftere dukker opp - blant annet i Storbritannia. Her kan du lese flere smarte tips om du skal reise nettopp dit.

Dyrere i 99,7 prosent av tilfellene

Forbrukerrådet viser til at Sparebanken Vest har dokumentert at kundene i 99,7 prosent av tilfellene taper på å velge norsk valuta, og at det er få grunner til å tro at det er annerledes i andre banker.

Det var i 2016 at Sparebanken Vest analyserte data fra 1.500 transaksjoner med debetkort utstedt av banken.

Der kunne de se at differansen i vekslingskursen kunne være på opptil 10 prosent, som utgjør 100 kroner på et uttak på 100 Euro.

Sparebanken Vest så at vekslingskursene ved belastning i norske kroner var svært varierende fra minibank til minibank - og at det også hadde betydning hvor minibanken var plassert.

- Vi ser at minibanker på større trafikk-knutepunkt som flyplasser og buss- og jernbanestasjoner gir generelt dårligere vekslingskurs. Og desidert dårligst kurs finner man tilsynelatende i minibanker i nærheten av bagasjehenting/tapt bagasje på flyplasser. Minibanker i tilknytning til bankfilialer synes generelt å gi mer «edruelige» vekslingskurser enn frittstående minibanker i for eksempel butikker, barer og restauranter, uttalte informasjonssjef Lars Breivik i en pressemelding.

Vil jobbe for internasjonalt forbud

I rapporten skriver Forbrukerrådet at de ønsker at flere aktører jobber for et internasjonalt forbud mot valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne.

De vil også at utsalgssteder og minibanker i Norge avstår fra valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne.

Forbruerdirektør Randi Flesland understreker at de mener problemet må løses internasjonalt.