<B>HAVNER I SØPLA:</B> En amerikansk undersøkelse viser at én av fire gavekort ikke blir brukt. Likevel er det få andre gaver som er mer populære å gi bort til jul. Foto: Colourbox.com
HAVNER I SØPLA: En amerikansk undersøkelse viser at én av fire gavekort ikke blir brukt. Likevel er det få andre gaver som er mer populære å gi bort til jul. Foto: Colourbox.comVis mer

Advarer mot å gi gavekort til jul

Ett av fire gavekort blir aldri brukt.

Vi har skrevet det før og vi gjør det igjen: Det er enkelt, kjapt og i prinsippet helt perfekt til den som har alt. Men de populære gavekortene vi kjøper blir aldri brukt.

En amerikansk undersøkelse, utført av forbrukergiganten Consumer Reports, viser at nesten syv av ti planlegger å kjøpe et eller flere gavekort til jul. Den samme rapporten viser samtidig at mer enn en fjerdedel (27 prosent) av gavekortene som ble gitt til jul i fjor, ikke er blitt brukt.

Mye tyder på at den samme trenden er å spore her til lands også. For noen år siden ble det anslått at verdier for flere milliarder ble sløst bort, fordi folk ikke benytter seg av gavekortene sine.

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea
Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer


- Til glede for butikkene

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea advarer folk mot å ende opp med å kjøpe gavekort som julegave.

- På generell basis vil jeg anbefale at man ikke gir gavekort, sier Warloe til DinSide.

Hun sier at det er butikkene som ender opp med å tjene på at nordmenn gir bort gavekort i julen.

- De ender ofte opp som dårlig samvittighet i folks lommebok, og dermed så er de mest til glede for butikkene.

Gi dette i stedet

Dersom du absolutt skal gi et gavekort til jul, bør du kanskje velge et gavekort som kan brukes i flere butikker, eller som er rettet mot et spesielt segment som du vet at mottakeren liker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bare gi gavekort hvis mottakeren har en sterk og klar interesse, eller om du med stor sikkerhet vet at det kommer til glede og vil bli brukt, sier Warloe.

Hun anbefaler heller at du bruker pengene på andre gaver enn gavekort.

- Gi heller kontanter og oppfordre til sparing. Eventuelt kjøp gaver som kan konsumeres eller oppleves på en eller annen måte.

Mange andre har oppfordret til å gi penger i julegave. Men du trenger ikke bare putte penger i en konvolutt. Se alternativene her.

Og for deg som vil unngå å fylle skuffen din med gavekort etter jul, kommer forbrukerøkonomen med følgende forslag:

- For dem som vil unngå å få gavekort til jul, kan det være en idé å finne på noe å spare på. For eksempel et servise - det gjør det lettere for den som skal gi, sier Warloe.


Nesten to av tre gir gavekort

Før jul i fjor spurte vi våre lesere hvorvidt de hadde planer om å gi bort gavekort til jul. Over 2.000 unike stemmer kom inn, og et flertall på 64 prosent svarte at de kom til å gi gavekort i julegave.

De aller fleste av dem oppga at de kom til å kjøpegavekort, fordi det er vanskelig å treffe blink med presanger. Andre oppga at det går raskt å kjøpe, dessuten gir det mottakeren mulighet til å kjøpe det han eller hun vil ha.

De resterende 36 prosentene svarte at de ikke kommer til å gi gavekort til jul. de aller fleste av dem svarte at gavekort er for upersonlig, mens noen ikke ville gi en gave som med ganske stor sannsynlighet ikke blir brukt.

Fikk du gavekort i fjor? Les dette!

Dersom du fikk gavekort i fjor, som fortsatt ligger ubrukt, kan det lønne seg å sjekke utløpsdatoen. Mange gavekort har 12 måneders gyldighet, andre har til og med kortere gyldighet.

Forbrukerombudet melder at dersom ikke annet er spesifisert, skal gavekort kjøpt i norske butikker være gyldige i minimum tre år.

- Det skal gå klart frem hvor lenge gavekortet er gyldig. Det er et minimum at det står veldig klart på kortet, uttalte nåværende forbrukerombud Gry Nergård til DinSide, før julen i fjor.