Advarer jenter mot russefyll

Russ over hele landet får en ettertraktet knute i lua hvis de drikker 24 pils på 12 timer. Nå advarer alkoholforsker: – Jenter kan dø av så høyt alkoholinntak.

Russens knuteregler kan være forskjellig. Ved enkelte skoler må russen drikke en kasse øl på tolv timer for å få en ølkork i lua - andre steder er kravet 24 timer. Men begge deler kan være livsfarlig, spesielt for jenter.

Bryggeriene åpner i disse dager dørene for russen for å informere om hvordan de skal komme gjennom russetiden uten skader på kropp og sjel. Bryggeriforeningen er spesielt opptatt av å informere jentene om farene ved å drikke for mye alkohol på kort tid.

- Unge jenter drikker mer alkohol enn for få år siden, og ny forskning viser ar de tåler høyt alkoholinntak svært mye dårligere enn gutter, sier alkoholforsker Bjarte Bøe i IGOR/ Rogalandsforskning til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Han er faglig ansvarlig for kursingen av russen. For andre år på rad reiser han rundt på bryggeriene og informerer russen om forsvarlig omgang med alkohol.

Skremt
Pekefingeren er ikke hevet på kursene, men ungdommene kan selv regne ut hvor mye promille de får etter å ha drukket et stort antall flasker øl. De fleste blir skremt.

- Jeg var ikke klar over at jenter tåler alkohol så mye dårligere enn gutter, sier russepresident Sophie Fuglesang i Oslo. Hun er sjef for 10 000 russ i hovedstaden i jubileumsåret. Russefeiringen startet nemlig i 1905.

Bjarte Bøe beskriver russen som et troll med mange hoder. Russeriket er et land med egne lover -individet opphører, og alle blir en del av det store trollet ’’russen".

- Oppturen, forventningene og festingen er man sammen om, men når nedturen kommer, er man smertefullt alene.

Viktig informasjon
Forskning viser at mens gutter skader seg fysisk når de drikker for mye, er jenter mer tilbøyelige til å få psykiske skader etter ting de har gjort i alkoholpåvirket tilstand.

Når promillen nærmer seg 4, kan man falle i koma. Drikker man en kasse øl på 24 timer, vil gutter vanligvis få en promille på rundt 3,8, mens de fleste jenter kommer opp i nesten det dobbelte, med en gjennomsnittlig promille på 7,7.

- Bryggeriene arbeider mye med holdningsskapende arbeid blant ungdom. Vi er ikke interessert i at russ eller andre misbruker varene våre. Vi ønsker at russen skal ha reflektert forhold til alkohol, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Schiong i Ringnes.

Både Aass, E.C Dahls, Borg og Hansa bryggerier holder kurs for russen, i tillegg til Ringnes.

Oslorussen mener saklig informasjon om alkoholbruk burde være en del av undervisningen på videregående skole.

 

Russens drikkevettregler:

  • Er du allerede happy, blir du ikke dobbelt så happy av dobbelt så mye alkohol.
  • Sex er alltid bedre enn alkohol.
  • Vær grei med kroppen din, gi den hvile, vann og mye mat.
  • La jentene bestemme selv. Jenter tåler mindre alkohol enn gutter.
  • Ha respekt for sjåføren - alkohol og bilkjøring er alvorlig, selv med en edru sjåfør.
  • Kle deg godt. Mai-netter er kalde, og alkohol gjør dem ikke varmere.
  • La aldri en russ få sove i fred. Det er ikke alltid lett å se forskjell på søvn og koma.
  • Hold avstand til barn og gamle mennesker. De trenger deg ikke nå.
  • Oppturen tilhører russen og russetiden. Nedturen er du alene om.
  • Ta vare på deg selv og kompisen din.
Mozon.no, 27.04.2005