ADSL – dyrt, men herlig

INTERNETT: ADSL har hittil kun vært forbeholdt bedrifter, men blir snart lansert for privatmarkedet. Da kan også du få gleden av den superraske internettoppkoblingen som gir et hav av nye muligheter.

ADSL (asymmetric Digital Subscriber Line) er en type bredbåndsforbindelse som er på full fart inn som standard i det norske telemarkedet. Ikke som en arvtager til den vanlige telefonen, men som en superrask internettilkobling.

Ny standard på eksisterende nett

Hele verden er sammenkoblet av et stort nett av 800 millioner kobberledninger. Alle telefoner, telefakser og modemer er knyttet sammen gjennom dette nettet.

I mange år har det vært forsket på hvordan man bedre kan utnytte dette nettet for å kunne overføre data raskere enn det som er mulig med modem og ISDN.

Er du blant de mange som ikke synes at dette går fort nok kan du glede deg til høsten. Da lanseres nemlig ADSL-tilknytninger på privatmarkedet.

Som navnet tilsier, overføres dataene asynkront; båndbredden – og derved hastigheten – er større til deg enn fra deg. Stort sett ønsker man jo å motta informasjon, og dette kan man herved gjøre med en hastighet opp til 8 Mbps avhengig av lengden informasjonen skal fraktes og kvaliteten på ledningene.

Mer om det tekniske rundt denne løsningen kan du lese om i DinSide Data. Klikk her: Tema: Internett teknologi

Hvorfor burde du velge ADSL

Du er oppkoblet hele tiden, og betaler kun en fast månedsavgift uansett bruk. Du trenger med andre ord ikke å tenke på tellerskrittene som raser, eller bruke lang tid på opp- og nedkobling.

Med den raske hastigheten du kan oppnå med ADSL, kan du laste ned videofilmer, 3D-spill, animasjoner og mye mer.

Du har kun en telefonlinje, men kan bruke telefonen samtidig som du surfer på nettet.

Om ikke alt for lang tid vil man også få muligheten til IP-telefoni over samme linje.

Sist men ikke minst: Det går

- 300 ganger raskere enn ett 24.4 Kbps modem
- 100 ganger raskere enn 56 Kbps modem
- 70 ganger raskere enn 128 Kbps-ISDN
- 10 ganger raskere enn 640 Kbps - kabeltilknytning

Hva kommer dette til å koste deg?

Bedriften Nextgentel har allerede begynt å selge ADSL-tilkoblinger til privatpersoner. Disse er så vidt vi vet, de eneste i landet, og det er derfor deres priser vi har tatt utgangspunkt i her. Dessverre leverer Nextgentel ADSL kun til kunder i Bergensområdet. Etter hvert som flere aktører kommer på markedet vil nok prisbildet endre seg noe.

Ved installasjon betaler du en engangsavgift, avhengig av hvor lang kontraktstid du velger. Den lengste kontrakten, på 3 år, er den billigste, med 732 kroner. Binder du deg kun for ett år koster det 1.470,-.

Videre er det en fast månedsavgift avhengig av hvor rask overføringshastighet du behøver. Vil du ha en superrask tilknytning med nedlastning på hele 2 Mbps, koster dette 1.138 kroner måneden. Da kommer det ingen tellerskritt eller andre kostnader i tillegg. Det billigste alternativet er 384Kbps, til kr. 554 per måned ved ett års kontrakt. Binder du deg for en lengre periode vil månedsbeløpene bli noe lavere.

ADSL er et godt alternativ for deg som surfer mye, eller rett og slett ønsker en raskere forbindelse. Det blir en ideell løsning for dere med hjemmekontor.

Er ADSL bedre enn ISDN og kabel?

ADSL kan foreløpig ikke overføre samtaler i vanlig forstand. For å kunne snakke i telefonen må du derfor ha et vanlig telefonabonnement i tillegg, enten ISDN eller analogt.

For Internett-bruk har ADSL den store fordelen at du kan være online hele tiden, og at det går mye fortere.

Kabeltilknytning har hittil vært det vanligste alternativet for vanlige privatbrukere som ønsker bredbåndstilknytning. Den største forskjellen mellom kabel og ADSL, i tillegg til at det går mye fortere, er at du er alene om ADSL tilknytningen, og den går direkte inn i din leilighet.

Kabelforbindelser går stort sett til et borettslag som deler på kapasiteten. Dersom mange surfer samtidig vil dataoverføringer gå saktere. Man kan heller ikke velge leverandør individuelt.