ADHD-jenter glemmes

Jenter med ADHD får like alvorlige symptomer som gutter, men blir sjeldnere fanget opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten som fyker rundt i klasserommet, som ikke klarer å sitte stille og som i hvert fall ikke har gjort leksene sine. ADHD blir ofte regnet som en guttesykdom.

Men til tross for økt oppmerksomhet i mediene, er det grunn til å tro at mange jenter med ADHD fremdeles ikke fanges opp av hjelpeapparatet. Årsaken er at ADHD-jenter ikke alltid herjer like mye rundt i klasserommet, slik gutter med lik diagnose gjør.

- Jenter får oftere ADHD på en mer innaddrettet måte enn guttene. Deres vansker blir derfor ikke så lett lagt merke til. Jenter som er hyperaktive og utagerende blir derimot lettere fanget opp, sier nevropsykolog Merete Øie ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) ved Sykehuset Innlandet HF Lillehammer, til Mozon.

Øie legger til at gutter også kan ha ADHD uten å være hyperaktive, og at skole og helsesøstre kan ha problemer med å fange opp disse og.

Fanges ikke opp
I flere studier blir diagnosen gitt to til tre ganger hyppigere hos gutter enn hos jenter.

I kliniske utvalg av skolebarn som får ADHD-diagnose, er rundt 75 prosent gutter, mens andelen er på cirka 60 prosent i epidemiologiske studier. Det betyr at 15-20 prosent av jentene ikke fanges opp i klinikken, skriver Dagens Medisin.

Sjenerte og rotete
Jenter med ADHD er ofte sky, glemsomme, innadvendte, lite effektive, rotere, følsomme for kritikk og opptatte av å gjøre foreldre og lærere fornøyde. De kommer oftere i konflikt med andre jevnaldrende og blir oftere utstøtt av vennekretsen.

Det burde likevel ikke være umulig å fange opp ADHD-jentene, mener Merete Øie.

- Lærere og foreldre bør stille spørsmålstegn ved jenter som har konsentrasjonsvansker, trekker seg tilbake sosialt, sliter faglig, er drømmende i timen og som sliter med lavt selvbilde, sier hun.

ADHD, såkalt Attention deficit hyperactivity disorder, er en sykdom som kjennetegnes med vanskeligheter å regulere egen atferd. De vanligste symptomene er overaktivitet, konsentrasjonsvansker og impulsiv atferd. Sykdommen er genetisk betinget, forårsaket av en kjemisk ubalanse i hjernen.

Over 100.000 voksne nordmenn kan også ha diagnosen ADHD.

 

Mozon.no, 31.01.2006

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!