<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

- Abortboom etter p-pille-kritikk

Antall aborter i Danmark øker kraftig, og legene mener p-pille-frykt har skylda. Norske fagfolk er bekymret.

Publisert
Sist oppdatert

Danske gynekologer opplever en markant økning av antall kvinner som vil ta abort, ifølge nettstedet Berlingske.dk. Blant annet melder Hvidovre Hospital om en økning i antall utførte aborter på 33 prosent fra juli i 2006 til juli i år.

Den samme tendensen oppleves på andre sykehus og hos privatpraktiserende gynekologer. Mange mener årsaken til abortboomen er et innslag på danske TV2 i juni om at p-pillen Yasmin forårsaker flere blodpropper enn andre piller.

Kan du nok om p-piller? Sjekk her:

Skremte kvinnene
Samtidig med at aborttallene øker, har apotekene solgt 33 prosent færre p-piller fra juni til august. Helle Meinertz, klinikkleder på gynekologisk avdeling på Hvidovre Hospital, mener TV-innslaget virket som skremselspropaganda på mange kvinner.

- Kvinnene har sluttet å ta p-piller etter TV2s innslag, og så har de blitt uønsket gravide. Derfor har TV2 et ansvar for at antallet aborter har steget så kraftig, sier hun til Berlingske.dk.

I etterkant har flere danske eksperter avvist påstandene om at Yasmin er verre enn andre p-piller.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Frykter norske aborter
P-pillelarmen gikk også i Norge i vår etter at to ellers friske kvinner døde av blodpropp i lungene. Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken, Rikshospitalet og leder av Norsk gynekologisk forening er bekymret for følgene av det store medietrykket.

- Hver gang mediene går så hardt ut med krigsoverskrifter, ser vi en økning i antall aborter. Det så vi på slutten av 80-tallet etter en sak om p-piller og blodpropp, vi så det etter Marvelon-saken på slutten av 90-tallet og jeg frykter vi kommer til å se det nå, sier Kirschner til DinSide Helse.

I Norge bruker omtrent 300.000 kvinner p-piller, ifølge Statens legemiddelverk. For kvinner som ikke bruker p-piller, er risikoen for blodpropp anslått til omtrent ett tilfelle hos 10.000 kvinner per år. Hos p-pillebrukere øker forekomsten til to-ti blodpropptilfeller.

Dropper annen prevensjon
- Hvis mor og far ikke har hatt tidlig blodpropp eller infarkt, før de fylte 50 år, har man generelt sett ingen genetisk arvelig tendens til blodpropp. Da er det relativt trygt å bruke p-piller, forklarer Kirschner.

Han understreker at p-piller er den beste prevensjonen som finnes, og er fortvilt over at media kan påvirke unge jenter til å slutte på p-piller. Mange av dem dropper å bruke alternativ prevensjon eller angrepille, og resultatet blir graviditeter og mulige økte aborttall.

- Det er for tidlig å komme med aborttall ennå, men både gjennom Norsk guynekologisk forening og personlig opplever jeg å få en masse spørsmål fra engstelige kvinner. Foreningen håper at media kunne være seg sitt ansvar bevisst og se på alle sider av medisinske saker de omtaler, slik at det ikke skapes ugrunnet frykt og uønskede tiltak, sier han.

- Ikke bytt for ofte
Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk, er redd salget av p-piller vil følge samme kurven som i Danmark. Han mener informasjonen i media har vært lite nøktern og understreker at Yasmin totalt sett har nøyaktig samme risiko for blodproppbivirkninger som andre p-piller. Det er de unge jentene som blir skadelidende av forvirringen som oppstår, mener han.

- Vi har fått mange telefoner fra helseøstre som melder om stor pågang fra jenter som ønsker å bytte p-piller etter oppslagene i media. Å bytte er bedre enn å slutte helt, men man skal heller ikke gjøre det for ofte. Det er større risiko for bivirkninger den første tida etter et bytte, understreker Madsen.

Har du fortsatt spørsmål om p-piller? Her finner du sannsynligvis svaret:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer