Å snakke om sex

Mange tør ikke snakke med partneren om sex. Det kan føre til at man kan miste muligheter til et godt seksualliv. Her er noen eksempler på problemer og mulige løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å snakke om sex

Mange tør ikke snakke med partneren om sex. Det kan føre til at man kan miste muligheter til et godt seksualliv. Her er noen eksempler på problemer og mulige løsninger.

Av Elsa Almås
Jeg har sett så mange eksempler på ulykkelige skjebner på grunn av sjenanse og tabuer omkring sex, at jeg har valgt å satse på at de som trenger det, så langt det er mulig for meg, skal få mer kunnskap om sex og samliv. Her er noen eksempler som kan illustrere dette:
Frode
Frode er 18 år. Han har ikke så mye erfaring med jenter, men han liker å onanere. For ca. ett år siden traff han ei jente på en fest. Han drakk en del øl, og i alkoholrusen følte han seg tøff nok til å sjekke opp jenta. Utpå natta havnet de på hybelen hennes. Han opplevde da til sin forskrekkelse at penis ikke ville stå. Han fikk sånn halvveis reisning, men det holdt ikke til å ha sex med jenta. Hun bedyret at noe slikt hadde hun aldri opplevd før, hvilket selvfølgelig ikke satte mer mot i ham. Frode tuslet seg hjem på morgenkvisten. Siden holdt han seg borte fra jenter. Etter et halvt års tid ringte han og bestilte time hos legen. Legen fortalte ham at det han hadde opplevd var ganske vanlig, alkohol og sex er en dårlig kombinasjon. Da Frode skjønte det, fikk han noe av selvtilliten tilbake. Han tok mot til seg og ba ei jente han likte med på kino. De har nå vært sammen et par måneder, og har fin sex sammen.
Anne og Leif Åge
Anne hadde vært gift med Leif Åge i ett år, og var misfornøyd med sexlivet deres. Hun tenkte at dette blir triste greier hvis det ikke skjer noen forandring. Anne tok kontakt med et familierådgivningskontor og presenterte problemet. Der fikk hun det råd å snakke med mannen sin om problemene.
En kveld dekket Anne koselig på i sofakroken, med te og kjeks. Mens hun satt i armkroken til Leif Åge sa hun: Du, Leif Åge.... kunne du tenke deg å prøve noe nytt seksuelt? Det er forskjellige ting jeg har lest om og som jeg kunne tenke meg å prøve. Leif Åge ble både forundret og glad. Jøss, dette var noe til kone, tenkte han. Kameratene hadde forberedt ham på at ekteskapet var døden for sexlivet. De klaget over konene sine som aldri ville ha sex, og skrøt av sidesprangene sine. Og her sitter Anne og sier at hun har lyst til å ha et spennende sexliv! Ja visst , sier han glad, hva er det du har lyst til?
Anne begynte å forklare hvordan hun kunne tenke seg at han skulle stimulere henne rundt klitoris for at hun skulle få orgasme. Hun forklarte Leif Åge at det ikke var så lett for henne å få orgasme ved selve samleiet, og at hun ofte savnet noe mer stimulering. Leif Åge fortalte at han hadde lest om at det var et punkt inne i skjeden som kunne gjøre at kvinner fikk orgasme også under samleie, men at det kanskje ikke var så lett å finne. Vi må visst prøve oss litt frem , sier Anne og foreslår at de går og legger seg. Leif Åge tar mot til seg og sier at han alltid har hatt sånn lyst til å ha sex andre steder enn på soverommet, kunne Anne tenke seg det? Anne og Leif Åge hadde en spennende kveld, og siden har de gjort det til en god vane å lese erotiske blader for å finne ut av spennende ting de kan prøve selv. Når en av dem har noe å foreslå, koker de te, smører noen kjeks og setter seg i sofakroken...
Gunvor
Gunvor er midt i 70-årene. Hun ble enke for noen år siden, etter et ikke altfor lykkelig ekteskap. Året etter at mannen døde, dro hun sammen med noen andre pensjonister på busstur nedover i Europa. Gunvor frydet seg over turen. Hun nøt å bo på små hoteller i idylliske små byer, og koste seg med vin til maten hver dag. Hun følte seg passe lettsindig, og da en av herrene begynte å vise henne ekstra oppmerksomhet, blomstret hun opp som en tenåring. Det tok ikke lang tid før hun følte at hjertet banket og at blodet strømmet fortere gjennom årene. Hun kjente til og med at det strømmet varmt blod til underlivet, og opplevde det som man på godt norsk kaller kåthet. Nå begynte hun å bli en smule betenkt. Hun hadde da virkelig trodd at sexlivet stoppet opp ved overgangsalderen. Hun og mannen hadde ikke hatt noe sexliv siden de var i 40-årene, og hun hadde regnet med at det var livets gang.
Nå, nesten 30 år senere, føler hun seg opphisset som en tenåring, og rødmer som en ungpike når Olav spør om hun vil holde ham i armen på vei hjem til hotellet om kvelden. Gunvor bestemmer seg til å gjøre noe med sin forvirring, og inviterer Olav på et lite glass på rommet sitt. Hun setter frem tannglassene og plasserer Olav i den beste stolen, mens hun setter seg på en pinnestol. Hvor gammel er du Olav? spør hun først. 74 svarer Olav - Jeg er vel litt eldre enn deg, tenker jeg. Du, Olav , spør Gunvor undrende Går det virkelig an å bli forelsket når en er så gammel som oss? Olav tok hånden hennes, og begge visste at det var godt mulig.
Da de kom hjem til Norge igjen, tok de kontakt med legen fordi det var nødvendig for Gunvor å bruke et glidemiddel i skjeden ettersom hun nok ikke produserte så mye fuktighet der som i yngre dager. For Olav fungerte fint. Han fikk god reisning og de nøt begge å kose lenge før de begge fikk orgasme. Først Gunvor, så Olav.

Berit og Jan
Berit og Jan skilte seg etter 15 års ekteskap. Det var den typen skilsmisse alle vennene ble overrasket over. Berit og Jan så da ut til på fungere så fint sammen, ungene var harmoniske og de hadde et hyggelig hjem. Hvordan kunne de ha så alvorlige konflikter at en skilsmisse ble utveien? Berit kunne gi venninnene rett i at hun og Jan fungerte fint sammen, på alle praktiske områder. Men vi har aldri kunnet snakke sammen om følelser , forteller Berit.
Da vi giftet oss var Jan helt uerfaren når det gjaldt sex, mens jeg hadde to forhold bak meg, og i begge forholdene hadde jeg hatt stor glede av sexlivet. Der var det andre ting som ikke fungerte. Jan var en håpløs elsker. Det var som han fortsatte sitt sexliv som onanist, han erstattet hånden sin med meg, og han ga meg like lite som han antakelig ga hånden sin. Jeg var feig, og lot som jeg nøt det for ikke å såre ham. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle fortelle ham at jeg ikke fikk noe ut av sexlivet. Jeg tenkte han kunne bli såret. Menn liker vel ikke å bli sammenlignet med andre, de heller? Jeg var redd for at han skulle miste selvtilliten helt og at det skulle bli enda verre.
Så jeg fortsatte å spille, og tilfredsstilte meg selv i smug. Enten gikk jeg på badet, eller så gjorde jeg det når han snudde ryggen til og sovnet. Du kan vel tenke det hvor sårende det ville vært for Jan å få kritikk, han som er så vant til å være flink til allting? Nå er ungene så gamle at de har fått sin trygge barndom, og jeg er fremdeles ung nok til å få noe mer ut av livet. Jan forstår det ikke riktig, jeg har bare sagt til ham at vi har glidd fra hverandre. Jeg orker ikke å leve videre på en løgn!
Det finnes utallige slike historier - de som mener at vi ikke har nok kunnskap om seksualitet, vet ikke hva de snakker om. Men kunnskap er én ting, det viktigste er tross alt at en tør snakke med partneren sin om problemene!

Elsa, mozon.no 03.03.2002.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!