86 restauranter ble stengt

”Rent bord”- aksjonen der Mattilsynet har foretatt inspeksjoner på serveringssteder, er nå avsluttet. Hvordan kan du sørge for at maten din er trygg?

De siste tre ukene har Mattilsynet gjennomført 3008 uanmeldte inspeksjoner på hotell- og restaurantkjøkken, kafeer og serveringssteder i hele landet. Av disse er 86 steder blitt stengt, med umiddelbar virkning.

Inspeksjonene er gjennomført med fokus på hygiene, og formålet har vært å kontrollere at virksomheter etterelever kravene sine. Mattilsynet har informert om kampanjen i forkant.

- I lys av at dette er en varslet kampanje synes jeg det er for dårlig at vi har måttet stenge såpass mange spisesteder, sier prosjektleder Solveig Almaas.

Almaas legger imidlertid til at de har sett mye bra under aksjonen, og at forholdene til flesteparten av virksomhetene var i orden.

Så hvordan kan vi forsikre oss om at maten vi spiser er bra, og at alle forholdene ved spisestedet er i orden? For det hjelper ikke om maten smaker godt, hvis du blir syk av å spise den!

- Som gjest må man i utgangspunktet ta det som en selvfølge at kjøkkenet produserer trygg mat, sier Almaas.

Hun oppfordrer imidlertid til å si ifra, hvis du ser feil og eventuelle mangler.

Si fra ved forgiftning
- Som gjest har du rett til å si ifra. Legg merke til hvordan det er på toalettet, se på hva servitørene går kledd i, kast et blikk på hvordan ting er og si fra hvis det er noe som er kritikkverdig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du først blir dårlig, og mener du har blitt syk at mat du har spist ute, kan du kontakte det lokale Mattilsynet på telefon 06040. Det gjelder enten du har spist «ute» på restaurant, i kantine eller har lagd maten selv.

- Vi foretar som regel intervju for å danne oss et bilde av at det er reelt, og at det er snakk om mulig matforgiftning eller ikke. Hvis det er en mulig matforgiftning, følger vi opp med prøvetaking og inspeksjon, sier hun.

Slik unngår du matforgiftning!

Skal du til utlandet er rådet til Almaas å undersøke litt på forhånd.

- Det er forskjellig fra land til land - om man kan drikke vannet eller ikke, om man bør spise halvstekt biff eller ikke og så videre. Dette kan være lurt å ha sjekket opp i forkant, sier hun.

Det er større sjanse for å bli matforgiftet når vi er på reise i utlandet.

Husk at det er viktig å vaske hendene dine!

 

Mozon.no, 17.11.2006