- 85 prosent av medisinen virker ikke

Anerkjent helseprofessor slakter legemiddelindustrien.

- Legemiddelindustrien bruker to til tre ganger så mye penger på å markedsføre en medisin enn på forskning rundt den. Hensikten er å overtale leger til å foreskrive medisinen til oss, sier professor Donald Light. Foto: COLOURBOX
- Legemiddelindustrien bruker to til tre ganger så mye penger på å markedsføre en medisin enn på forskning rundt den. Hensikten er å overtale leger til å foreskrive medisinen til oss, sier professor Donald Light. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelindustrien har fått mye pepper, og nå presenterer den anerkjente professoren Donald Light en studie egnet til å gi medisinbransjen nok en ripe i lakken.

Hans oppsiktsvekkende påstand er nemlig at 85 prosent, eller fem av seks, av de reseptbelagte medisinene vi tar ikke virker. Tvert om kan de være skadelige for oss, mener han.

Les også: Omega-3 + medisin = ikke bra

- Bransjen skjuler og overdriver

Light er helseprofessor (professor of comparative health policy) ved University of Medicine and Dentistry i New Jersey.

I studien, som også presenteres i en ny bok, beskriver Light legemiddelindustrien som et marked der selgeren vet langt mer om produktet enn kjøperen, og benytter seg av dette.

- Noen ganger skjuler eller nedtoner industrien den informasjonen de har om alvorlige bivirkninger av en medisin, og overdriver den positive effekten, sa Light under et møte for sosiologieksperter i USA nylig.

Les også: Nettmedisin er risikosport!

Mer penger til markedsføring enn til forskning

- Legemiddelindustrien bruker to til tre ganger så mye penger på å markedsføre en medisin enn på forskning rundt den. Hensikten er å overtale leger til å foreskrive medisinen til oss, uttalte Light.

Han mener at legene får villedende opplysninger om medisinene og at legene derfor feilopplyser pasientene om risikoen ved å ta ulike medikamenter.

Lights påstand er at selskapene i legemiddelindustrien eier firmaene som utfører testingen av medisiner, og at de derfor enkelt kan skjule farer forbundet med å ta medisinene, samt manglende effekt av medisinene.

Les også: Bivirkninger etter bruk av medisiner? Meld fra om det selv!

- Lite troverdig

Lege Brynjulf Barexstein tror ikke professor Donald Light har rett i alle sine påstander. Foto: Per Ervland
Lege Brynjulf Barexstein tror ikke professor Donald Light har rett i alle sine påstander. Foto: Per Ervland Vis mer


- Min første reaksjon er vel at dette virker lettvint og lite troverdig, sier allmennlege Brynjulf Barexstein om Lights studie.

Barexstein er også svarlegesjef på Lommelegen.no, et nettsted som likhet med DinSide.no eies av Aller Internett.

- De sterkeste «indisiene» på at Lights påstander ikke stemmer, tenker jeg ligger i leger, som per definisjon og i sin natur er innbygget skeptiske mot alt som ikke er særdeles grundig dokumentert. «Evidence-based medicin» er jo dagens melodi. Man behandler ikke pasienter på bakgrunn av teser, teorier og dogmer lenger, men på bakgrunn av hardcore facts, altså påvist nytteverdi for pasienten. Leger er faktisk ganske nådeløst kritiske i den sammenheng, og dette er også en av forklaringene på at vi ikke ubetinget anbefaler folk å gå til for eksempel irisdiagnostikere og healere, når pasienten spør om vi synes de skal gjøre det eller ikke, sier Barexstein, som også har et annet argument han mener veier tungt:

- Jeg tror ikke at pasient NN faktisk hadde akseptert å ta medisiner som vedkommende merket ikke hadde noen nytteverdi for ham/henne. Folk er ikke dumme, og de fleste er (heldigvis) generelt kjempeskeptiske til medisiner.

Les også: Blir det mye pilleknask?

Ikke helt på jordet

Barexstein avskriver imidlertid ikke Donald Lights forskning fullstendig.

- Det er viktige poenger i det han tar opp. Det er for eksempel velkjent at vi har noe innen medisin som heter «Numbers needed to treat» (NNT). Det er et tall som forteller hvor mange mennesker som må bruke en medisin regelmessig for at en person skal ha nytteverdi, for eksempel unngå hjerneslag eller død. Et av de mest kjente eksemplene på dette er blodtrykksbehandling. De fleste mennesker som bruker blodtrykksmedisin hele livet, ville ha greid seg like godt uten og levd til sin død uten å ta noen skade av sitt høye blodtrykk. Men et og annet menneske vil som kjent få hjerneslag og dø av sitt høye blodtrykk, men vi kan ikke plukke ut hvem dette er. Derfor må man behandle høyt blodtrykk for å redde liv, sier lege Barexstein.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer