81 grunner til å stumpe røyken

Nå bør det være mulig å få til røykeslutt!

Her ramser vi opp hele 81 grunner til at du burde stumpe røyken. Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAI
Her ramser vi opp hele 81 grunner til at du burde stumpe røyken. Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykeslutt er i vinden som aldri før. Er det ikke foreningen Tobakksfritt som kommer med forslag om å forby røyking i busskur og på uteserveringssteder, så et det regjeringen som vurderer å forby tipakningen og Helsedirektoratet som vil innføre 20-årsgrense for kjøp av tobakk.

Så er det leger som mener man må se på røyking om en medisinsk tilstand istedenfor et livsstilsvalg. Les hele artikkelen her

Til tross for alle virkemidler som tas i bruk er det likevel slik at tusenvis av røykere prøver å stumpe røyken ved starten av hvert eneste år. Men mange mislykkes, og begynner å røyke igjen.

Her ramser vi opp hele 81 grunner til at du burde stumpe røyken. Kanskje dette vil overbevise røykere?

Les også: Dette gjør deg mer avhengig

1. Bedre råd

Røyk blir bare dyrere og dyrere, og det betyr av uvanen gjør et større og større inngrep i lommeboka di. Forskerne tror at prisøkning vil få røykere til å redusere forbruket sitt, og dessuten er det enorme kostnader knyttet til røyking. Vel fem prosent av landets totale medisinske kostnader går med til sykdommer forårsaket av røyking, ifølge Regjeringen.no.

2. Sigaretten er en bakteriebombe

Nyere forskning viser at sigaretter kryr av basiller, som inhaleres sammen med røyken. Det er fortsatt uvisst om du kan bli syk av disse bakteriene, men bare tanken i seg selv burde være nok til å stumpe røyken!

- I undersøkelsen av kjente sigarettmerker ble det funnet at én enkelt sigarett kunne inneholde over én million bakterier, melder TV2nyhetene.no.

3. Du blir smartere enn langbein

«No smoking» er en kjent tegnefilm fra 1951 som viser røykens historie, Langbeins avhengighet, og hans desperate forsøk på å slutte å røyke. Det ender med at han får tak i en sigar, som uheldigvis eksploderer i munnen hans. Fortelleren avslutter tegneserien med: «Give the smoker enough rope and he'll hang on to his habit». Altså, gir du røykeren frie nok tøyler vil han bare fortsette med vanen.

4. Det lukter vondt

Med en gang du slutter å røyke vil du endelig innse at røyk stinker! Ikke bare det, røyking gir faktisk nedsatt luktesans…og smakssans. Så røyker du får du ikke samme glede av mat som ikke-røykere, både når det gjelder lukt og smak.

5. Vanskeligere i senga

Røyking kan påvirke sirkulasjonen i kroppen, som blant annet kan føre til at det blir vanskeligere å ha det hyggelig sammen i senga. For med mindre blodstrøm til kjønnsorganene er det vanskelig å bli opphisset, og det gjelder både kvinner og menn.

Røyk gir problemer i sengen

6. Tenk på dyrene

Kreft og særlig røykerelatert kreft baserer mye av forskingen sin på dyreforsøk. Et kjent bilde fra 1970-tallet viser fire røykende Beagle-hunder, som sitter klemt fast i hver sin lille boks med hodene stikkende ut.

7. Bedre søvn

En studie viser at fire ganger så mange røykere som ikke-røykere har følelsen av å ikke være uthvilt om morgenen. Forskerne tror årsaken er abstinenssyndromene røykere kan oppleve gjennom natten.

- Røykere har ifølge studien mindre tid med dyp søvn og lengre tid med lett søvn enn ikke-røykere, melder Dagens Medisin.

Sover du nok?

8. Bonus på jobben

Dette er ikke så kjent i Norge, men i USA er det for eksempel mer og mer vanlig at arbeidsgivere gir arbeidstakerne en form for bonus hvis de deltar i røykekuttprogram. Bonusene kan være gavekort, rabatter eller penger. Kanskje noe å foreslå til arbeidsgiveren?

9. Unnskyldning til å spille dataspill

En studie har vist at å spille dataspill gjør at man kan bli distrahert av på tanken av røyk. Men det går også an å distrahere seg selv på andre (og litt sunnere!) måter som å lese en krimroman, se på en spennende film eller trene.

10. Sterkere bein

Ikke-røykere har sterkere bein enn røykere. Forsking har vist at kvinner som røyker jevnlig får nedsatt beinmineraltetthet, og verst er det for kvinner i overgangsalderen.

11. Du slipper å måtte lese advarsler på røykpakken

«Røyking fører til alvorlige helseskader for deg og dine omgivelser.» «Røyking fører til dødelig lungekreft.» Dette er bare noen av advarslene som er å lese på røykpakker. Er det ikke bedre å ikke måtte konfronteres med disse meldingene? Tidligere har Helsedirektoratet brukt sterke bilder i sine røykekampanjer. Husk, er du en storryøker kunne bildene sikkert like gjerne ha vært av deg!

12. Bedre hørsel

Røykere har nesten 70 prosent større risiko for å miste hørselen enn ikke-røykere.

Les mer her: Dårlig hørsel av røyken

13. Får ikke et dårlig stempel

Stumper du røyken er sjansen mindre for at du får et dårlig stempel på deg. Røykere anses ofte som ville og trøblete personer. Se bare på Amy Winehouse, som dukket opp på sykehus med tidlig tegn på emfysem, som betyr at veggene i lungeblærene er delvis ødelagte og det kommer ikke nok oksygen inn i blodet, og tente seg en røyk!

14. Større muligheter i utlandet

I mange land er det nå hundre prosent røykfritt på restauranter og barer. Er du selv røykfri kan du reise akkurat hvor du vil uten at dette skal bli et problem.

15. Mindre risiko for å få psoriasis

Studier har vist at røykere er mer utsatt for å få hudlidelsen psoriasis. Og jo mer en røyker per dag jo større er sannsynligheten. - Det antas at det er toksinene i sigarettrøyken som påvirker deler av immunsystemet som er koblet til psoriasis, melder Norsk Psoriasisforbund.

Les også: Men røykeslutt kan også gi kløe

16. Varmere føtter og hender

Som vi har vært inne på tidligere, når du røyker går blodsirkulasjonen i kroppen ned og mange sliter med kalde føtter og hender….

17. …hvilket betyr redusert risiko for forfrysning

Røykere som sliter med dårlig sirkulasjon i fingre og tær kan få store problemer når de begir seg ut i kulden.

18. Mindre koffein men samme effekt

Røykere kvitter seg med koffein i kroppen over dobbelt så fort som ikke-røykere. Et tips er å redusere koffeininntaket når du slutter å røyke slik at du ikke får søvnproblemer.

Les også: Sels grunner til å drikke kaffe

19. Tryggere å bruke p-pille

Tar du p-pille og røyker samtidig bør du kutte ut en av delene. - Det har vært kjent i nær 50 år at p-piller gir økt risiko for blodpropp. Faren for blodpropp er størst de første 6–12 månedene etter at man begynner med p-piller, melder Statens legemiddelverk.

20. Bremse utviklingen fra HIV til AIDS

Nå er det ikke mange som har noen av delene i Norge. Likevel, HIV-positive som røyker ser ut til å få AIDS raskere enn de som ikke røyker. Årsaken er trolig fordi røyken påvirker immunforsvaret på en negativ måte.

21. Røyk og medisiner

I noen tilfeller vil det være mulig å redusere inntaket av medikamenter. Røyking påvirker nemlig enzymene i leveren som prosesserer visse legemidler. Røykere må derfor noen ganger ta høyere doser for å oppnå samme effekt.

22. Mindre risiko for at huset brenner ned

En studie har vist at det er over seks ganger så stor risiko for at personer som bor i røykehjem opplever brann enn de som har det røykfritt. En annen studie har vist at røyk er involvert i 55 prosent av alle husbrann der noen omkommer.

23. Styr unna Chrons sykdom

Det er fire ganger så stor sannsynlighet for at røykere utvikler denne sykdommen, som er en kronisk betennelse på mage- tarmkanalen. Infeksjonene ved Chrons sykdom er noen ganger så kraftige og gir så mye plager at deler av tarmen må fjernes.

24. Gjør slutt på en snuskete business

Du kan sikkert spare mange penger ved å kjøpe røyk på internett, men da støtter du en snuskete business.

25. Reduser risiko for hjertesykdom og hjerteinfarkt

Røykere er langt mer utsatt for å få kronisk hjertesykdom enn ikke-røykere. Risikoen for koronar hjertesykdom øker med antall røykte sigaretter. Sammenlignet med ikke-røykere er risikoen mer enn fordoblet. Selv få antall sigaretter per dag er farlig, melder Norsk Helseinformatikk.

Snus er imidlertid ikke farlig for hjertet

26. Mindre sannsynlighet for hjernesvulst

Lungekreft spres ofte til hjernen. - Når lungekreften behandles kan det også være aktuelt å gi strålebehandling mot hjernen for å unngå at sykdommen sprer seg dit, ifølge Rikshospitalet.no.

27. Penere tenner

Røyketenner er sjelden pene. Nikotin gjør tennene brune, og legger seg i alle kriker og kroker i munnen, der det er vanskelig å komme til med tannbørsten. Og jo lenger du røyker, jo mer vanskelig er det å bli kvitt flekkene. Og ikke bare det, røyking gir også dårlig ånde og øker risiko for tann- og tannkjøttsykdom og kreft i munnhulen.

Les også: Dette misfarger tennene

28. Færre rynker

Røyk er kjent for å framskynde aldringen av huden, blant annet fordi røyken ødelegger vevet som gir huden sin styrke og elastisitet.

Les også: Røykerynker å hele kroppen

29. Uten syrerefluks

Mange røykere opplever å få syrerefluks, det vil si at syre og øvrig innhold fra magesekken kommer opp i spiserøret.

30. Mindre innhold i veske og lommer

Slutter du å røyke slipper du å drasse rundt på røyk, lightere, fyrstikker, samt store doser tyggegummi og andre ting som motvirker dårlig ånde.

31. Spis sunnere

Mange røykere får dårligere appetitt, men hos noen vil det føre til et økt kaloriinntak. Det er fordi mange røykere spiser mer usunn mat med mer mettet fett og høye kolesterolverdier, viser frank forskning.

Les også: Søplemat er like farlig som røyk

32. Unngå gule fingre

Gule tenner er en ting, men gule fingre er noe annet. Det er ikke pent det heller! Røyking kan misfarge fingrene dine for alltid.

33. Slipper å male veggene

Røyk vil også misfarge vegger og tak i huset, og du vet hva det betyr. Den eneste måten å få gjort noe med dette er å male alt på nytt!

34. Du slipper dyr hårbehandling

Visste du at røykere får raskere grått og livløst hår enn ikke-røykere? Dette lukter det dyre behandlinger av!

35. Unngå depresjoner

Røyking kan øke risikoen for å bli deprimert. - To undersøkelser tyder på at røyking kan firedobler risikoen for å bli deprimert og faren for angst øker med opp til tjue ganger. Det er kjent at personer med angstlidelser røyker mer enn andre, skriver Helsenett.no.

36. Beskytt Fido

En rekke studier viser at katter, hunder og fugler kan få kreft når de eksponeres for passiv røyking. Les også: Er du villig til å droppe røyken for de firbeinte?

37. Få gjort mer på jobben

En ting er de mange pausene røykerne tar seg i løpet av dagen, men en studie har vist at røykere i gjennomsnitt tar ut 11 flere sykedager i året enn ikke-røykere.

38. Slutt på svimerker

Stumper du røyken blir det slutt på svimerker på klær og på bilsetet. Enten det er snakk om lin, bomull, ull, lær eller vinyl, vil stoffet merkes hvis den får sigarettrester på seg.

39. Mindre sannsynlighet for å stå fast i heisen

Dette punktet er litt mer humoristisk ment: Men hvis du jobber i en høy bygning der du er avhengig av å ta heisen, er sjansen for å at du en gang vil oppleve å stå fast i heisen høyere enn de som ikke må opp og ned i ett sett for å ta seg en røyk. Avisen The New Yorker har faktisk skrevet om en mann som ble sperret i en heis i 41 timer da han skulle ta en røykepause. Bygningens overvåkingskameraer har faktisk filmet hele oppholdet hans i heisen.

40. Spar på vannet

Røykere vasker sikkert klær oftere enn ikke-røykere. Det får man i alle fall håpe! Husk at vaskemaskinen står for mye av det totale vannforbruket i et hjem. Slutter du å røyke vil du spare både på vannet og på strømregningen.

41. Og spar papir

Tenk på hvor mye papir som går med til å lage røyk, og hva dette betyr for miljøet!
- I mange u-land blir trær hogd ned og brukt som brensel for tørking og behandling av tobakksbladene. Slik hogst står anslagsvis bak 1,5 prosent av den totale avskogingen i verden, melder Grønn Hverdag.

Bli en miljøguru

42. Klarer Obama det, klarer du det også

Han prøver i alle fall…

43. Bruk mindre tid hos tannlegen

Røyker du er du ekstra utsatt for alle mulige problemer når det gjelder tannhelse, som alt fra tannkjøttsykdom til kreft i munnhulen. Dessuten må tannlegen bruke mer tid på deg, for å få til en skikkelig rengjøring av tennene dine. Vil du ikke heller bruke tiden på noe annet?

Visste du at stress også sliter på tennene?

44. Mindre tyggis

Du vil spare en hel del penger på tyggegummi, pastiller og andre ting du kjøper for å skjule dårlig ånde.

45. Mindre pes fra andre

Mange røykere opplever å få mye pes fra dem rundt seg. Er det ikke barna som ber dem om å slutte å røyke, så er det foreldre, ektefeller eller kolleger.

46. Slutt på hosting

Få slutt på hosteanfall hvor det høres ut som du er døden nær!

47. Bruk sigarettenneren i bilen til noe langt bedre

..som å unngå at barna dine krangler under bilturen. De fleste bærbare apparater som iPod og DVD-spillere kan plugges inn via sigarettenneren i bilen. Kast lighteren og bruk energiforsyningen til noe langt bedre!

48. Farvel til karbonmonoksid

Røyk produserer karbonmonoksid. Når dette inhaleres økes risikoen for å få hjerte - og karsykdommer.

Dette skjer når du stumper røyken

49. Røyking gir dyrere forsikring

- For en kvinne på 35 år som røyker over 14 sigaretter daglig, kan premien øke med over 9.000 kroner, har Vårt Land tidligere meldt.

50. Slutt på å pøse ut karsinogener

Karsinogener er stoffer som kan fremkalle kreft. Passiv røyk er et kjent karsinogen.

51. Sårene gror bedre

Studier viser at sår til røykende pasienter ikke gror like raskt som hos ikke-røykere, som etter kirurgiske inngrep og trekking av tenner.

52. Tryggere for babyen

Røyker du med en liten baby i huset, øker risikoen for krybbedød. - Det spiller ingen rolle hvor eller når foreldrene røyker. Risikoen for krybbedød er der uansett, ifølge NRK.no.

53. Pass på lungene til barna

Det er kjent at barn som er utsatt for passiv røyking har større risiko for å få astma. I tillegg kan det utløse andre luftveisproblemer som lungebetennelse og bronkitt, samt hosting og redusert lungefunksjon, i tillegg til øreinfeksjoner.

Visste du at røykere også er passive røykere?

54. Du kan bli gravid

Norge har lenge vært blant de landene hvor flest gravide kvinner røyker. Tall fra medisinsk fødselsregister for 2002 viser at 22,0 prosent av kvinnene røykte daglig eller av og til ved svangerskapets begynnelse, og 16,1 prosent røyker daglig eller av og til ved svangerskapets slutt, ifølge Helsedirektoratet. Røyking i svangerskapet øker blant annet risikoen for lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, krybbedød, svangerskap utenfor livmoren og spontanabort.

55. Kom i overgangsalderen når du skal

…og ikke før. Røyking kan nemlig framskynde overgangsalderen hos kvinner- Jo mer man røyker, jo større er risikoen for å komme tidlig i overgangsalderen, viser norsk forskning, skriver Aftenposten.no.

Les mer: Røyk kan gi tidlig overgangsalder

56. Sunt for sæden

Røykende menn har dårligere sæd. - Vi fant at de som ikke røyker har 49 prosent høyere spermkvalitet enn ikke-røykere, sier de bak forskningen, ifølge NRK.no.

57. Få i deg færre kjemikalier

Røyk inneholder tusenvis av kjemikalier. Disse inkluderer arsenikk, benzen og kadmium bare for å nevne noen.

Les også: Naboen røyk er verre enn eksos

58. Tjen mer

Og trekk røykere i lønn! Det ønsker i alle fall hver tredje person som var med i en undersøkelse Norsk Respons har gjort for Aftenposten. - Røykere bør trekkes i lønn for røykepauser som tas i arbeidstiden, mener de.

Les også: Her får røykesluttere lønn

59. Date mer

En studie som er gjort på flere tusen single kanadiere viser at 56 prosent ikke vil date en som røyker. Kanskje verdt å tenke på hvis du driver med nettdating?

60. Du blir ikke dumpa

Samme undersøkelse viser at 20 prosent av testpersonene kjente til noen som hadde gjort det slutt med sin kjære fordi han eller henne røykte.

61. Godt med sjokolade

Kvinner som røyker har en dårligere smaksopplevelse når de spiser søte ting enn ikke-røykende kvinner, ifølge en studie.

62. Mer livsglede

Glem det tobakkindustrien sier om hvor kult, sexy og røft det er å røyke. Det er bare tull. En britisk studie på 10 000 personer over 50 år viser at røykere rapporterte om mindre livsglede og tilfredshet enn ikke-røykerne.

63. Kræsjer ikke bilen

En studie fra 90-tallet viser at det er 1,5 ganger så stor risiko for at røykere kræsjer bilen sin enn ikke-røykere.

Vil forby røyking i bil

64. Tryggere å være innendørs

Det er ikke trygt å være røyker på en veranda! Sjekk denne videoen – en av mange useriøse videoer som viser at det er best å slutte å røyke.

65. Bli en deiligere kysser

Dette trenger vel ikke så mye forklaring: Hvor mye bedre er det ikke å kysse noen med frisk ånde enn noen som akkurat har tatt seg en røyk?

67. Ikke vær et dårlig forbilde

Det er dobbel så stor risiko for at barn begynner å røyke når de har foreldre som røyker.

68. Ikke vær et dårlig forbilde nr. 2

Bare det å eksponere barna for passiv røyking kan ha negative konsekvenser som økt risiko for atferdsproblemer og at de får problemer med læring.

69. Barn med bedre tenner

Studier viser også at barn som vokser opp i hjem med en eller to røykende foreldre kan utvikle dårlig tannhelse på et tidligere stadium.

70. Bedre for munnen din

Vi har allerede nevnt at det er dårlig for tannhelsen å røyke. I tillegg svekker røyking spyttproduksjonen. Spyttet holder tennene friske og hele. Saltene i spyttet beskytter tennene mot syreangrep og proteinene danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje.

71. Beskytt øynene

Røyk dobler risikoen for å utvikle netthinnesykdommen macula degenerasjon. I verste fall kan det føre til blindhet.

72. Lettere for begge å slutte

Slutter du å røyke, blir det lettere for partneren din å slutte å røyke også. Flere studier viser at det er vanskeligere å slutte å røyke når man bor med noen andre som røyker. Så hvorfor ikke slutte begge to?

Les også: Ikke stump røyken alene

73. Mindre pust og pes under trening

Røyking gjør at karbonmonoksid går inn i blodet, som gjør at oksygentilførselen til hjerte, lunger og muskler blir dårligere.

74. Bruk mindre penger på rens

Mange røykere må bruke ekstra penger på renseriet for å fjerne lukter og flekker fra jakker og kåper.

75. Varmere om vinteren

Slutter du å røyke blir det slutt på å stå iskald utenfor barer og restauranter bare for å røyke.

76. Bra for hjernen

En studie viser at røyking øker risikoen for å utvikle demens. - Det er en myte at røyking reduserer risikoen for å få alzheimer. Det stikk motsatte er tilfelle, slår amerikanske forskere fast, uttaler ekspertene, ifølge Tidens Krav.

Ikke-røykere er smartere

77. Bli kvitt kjønnsvorter

Ekspertene ser en sammenheng mellom røyking og kjønnsvorter som ikke går bort. En australsk studie viser at kjønnsvorter hos røykere kunne forbli i seks måneder eller mer.

78. Øk sjansen for å bli gravid

Det er større sjanser for at kvinner som ikke røyker blir gravide og at de blir det raskere enn ikke-røykere.

79. Øk sjansen for å bli gravid del 2

Røyk kan skade eggstokkene til kvinner. Graden av negativ påvirkning avhenger av graden og varigheten av røykingen.

80. Øk sjansen for å bli gravid del 3

Eggstokkene mister egg raskere hos røykere enn ikke-røykere.

81. Helt til slutt...du vil leve lenger…

For hver røyk du tar forkorter du livet ditt med cirka 11 minutter.

Kilde: Health.com