Forskere har funnet ut at gener sannsynligvis har noe å si for hvor lett man føler seg mett.  Foto: Colourbox
Forskere har funnet ut at gener sannsynligvis har noe å si for hvor lett man føler seg mett. Foto: ColourboxVis mer

8 grunner til økende fedme

Det er ikke bare mangel på viljestyrke som legger kilo til vekta vår.

Vi kan ikke bare skylde på mangel på viljestyrke når det kommer til spørsmålet om hvorfor vi er så feite. Bilringene våre har også kommet på grunn av bedre hygiene, og på grunn av menneskene rundt oss, skriver Live Science.

8. Myndighetene

I 1998 ble 29 millioner amerikanske mennesker overvektige uten å legge på seg et gram. Myndighetene senket terskelen for når man skal klassifisere en person som overvektig, og slik er det også i Norge. Før var vi normale dersom vi hadde en body mass index (BMI) på under 28 for menn og 27 for kvinner. Nå er det bare BMI på under 25 som er vurdert som sunn. Norske myndigheter bruker BMI som en måleenhet for å følge vektutviklingen i befolkningen når de gjør helseundersøkelser.

LES OGSÅ:Rekordmange unge med fedme
LES OGSÅ:Fedmeepidemi blant norske jenter?

7. Bedre hygiene

I forsøk gjort på mus har forskere funnet ut at noen tarmbakterier kan «hjelpe» kroppen med å ta til seg enda flere kalorier fra samme mengde mat, og til og med øke appetitten vår.
- Det er mulig at disse bakteriene fikk større plass i tarmene da vi eliminerte konkurrerende bakterier med antibiotika og bedre hygiene, sier seniorforsker Andrew Gewirtz ved Emory University School of Medicine i Georgia.

Funnene sier ikke at fedme er en smittsom sykdom, det er omtrent umulig å forandre tarmbakteriefloraen sin etter de første årene av livet. Det er altså ingen grunn til å vente på antibiotikakur mot fedme.

6. Foreldrene dine

Tynne mennesker eksisterer fremdeles.
- Disse vant da vi kastet terninger i det store gen-spillet, sier Susan Carnell, fedmeforsker ved Columbia College of Physicians and Surgeons i New York.

Forskere har funnet ut at gener sannsynligvis har noe å si for hvor lett man føler seg mett.
- Mennesker som mangler genene for god appetitt skjønner ofte ikke hvor vanskelig det er for de som ikke har de heldige genene, sier Carnell.

LES OGSÅ:Overvekt er smittsomt
LES OGSÅ:Dette blir du feit av

5. Særlig mamma

Ny forskning viser at et ufødt barn kan motta epigenetiske beskjeder i livmoren om hvordan det skal regulere vekten. Epigenetikk er læren om hvordan gener forandres uten at selve DNA i kjernen forandres, og viser at arvelige egenskaper kan modifiseres for eksempel av kjønn. Genets funksjon kan endre seg.

Forskere ved Arkansas Children's Nutrition Center i Little Rock overførte nyfødte rottebabyer med normalvektige og overvektige mødre til omsorg hos slanke rottemammaer. Selv med ganske identiske gener og oppfostring var det bare bare rottebabyene fra de runde mammaene som ble runde selv.

- Dette skjedde på tross av at avkommet fra de overvektige rottene spiste den samme mengden fettrik mat som avkommet fra de slanke rottene, uttalte forsker Kartik Shankar i en pressemelding.

4. Venner

Folk bedømmer sin egen vekt basert på andre. Forskning har vist at hvis vennene dine er feite, så er det sannsynlig at du også kommer til å bli med i overvektsklubben - selv om de overvektige vennene dine bor langt unna deg. En underliggende årsak kan være at du oppfatter en ny vektgrense som normal, og et tall på vekten som før ville fått deg til å grine, nå får et skuldertrekk. Funn som dette viser at overvekt har kulturelle og psykologiske årsaker i tillegg til de fysiske.

LES OGSÅ:Bedre å være overvektig og trent
LES OGSÅ:Har du fått nettvalk?

3. Biler, stoler og sofaer

Vi beveger oss ikke så mye som våre forfedre som sanket og jaktet. Og det har nok mye å si for den kollektive vektøkningen.
- Trening er fantastisk bra for å vedlikeholde vekten og regulere appetitten, sier fedmeforsker Susan Carnell.

Men hvis du vil miste en bilring eller ti må du kombinere trening med noe annet.
- Hvis du ikke samtidig reduserer antall kalorier, må du holde på veldig lenge før du går ned en kilo, sier Caroline Apovian fedmeforsker ved Boston University School of Medicine.

2. Moromat

- Hvis det ikke fantes en McDonald's-restaurant i verden, ville alle vært tynnere, sier Carnell om fast food generelt.

- Mat som smaker godt er ofte full av fett, sukker og salt, og det får oss til å ville spise mer, sier David Kessler, forfatter av The end of overeating. Mat som dette trigger områder i hjernen som har med følelser og belønning å gjøre, omtrent som alkohol, sex og narkotika.

- Med sukker, salt og fett på hvert gatehjørne lever vi i et matkarneval, sier Kessler.

1. Den nasjonale spiseforstyrrelsen

Gener og miljø er ansvarlig for to tredeler av forskjellene i folks BMI, den siste delen handler om psykologi. Ikke bare kan stress få oss til å selvmedisinere oss med mat, men stress og søvnmangel kan ødelegge forbrenningen din.
Det å spise fort, og gjerne på t-banen eller ved pulten, har blitt knyttet til overvekt, mens faste måltider sammen med familien er knyttet til lavere risiko for overvekt.