Mange gjorde feil i fjor. Det er ditt ansvar å sørge for at du blir lignet i riktig klasse. Foto: Per Ervland
Mange gjorde feil i fjor. Det er ditt ansvar å sørge for at du blir lignet i riktig klasse. Foto: Per ErvlandVis mer

70 prosent valgte feil i fjor

Heldigvis er det enkelt å sjekke.

Omtrent på denne tiden i fjor gikk Skatt Øst ut og advarte mot mange feil i selvangivelsene.

Og spesielt var det viktig at du sjekker at du er oppført i riktig skatteklasse.

Du må selv sørge for at du er lignet i riktig skatteklasse, men kontroll av ligningene til skatteytere som skulle hatt skatteklasse 2 på selvangivelsen, viste i fjor at nesten 70 prosent ikke hadde krevd dette.

Hvis du har krav på skatteklasse 2 og ikke endrer det, kan du gå glipp av mange tusen kroner. Du kan faktisk komme 11.818 kroner bedre ut av det enn om du lignes i skatteklasse 1.

Dette fordi personfradraget økes fra 42.210 kroner til 84.420 kroner dersom du skal lignes i klasse 2.

>>> Hva er personfradrag? Les dette!

Disse får skatteklasse 2

Er du enslig forsørger, kan du lignes i skatteklasse 2. Det samme gjelder dersom det er stor forskjell i inntekt mellom ektefellene slik at den ene i praksis forsørger den andre. Da må den med lavest inntekt, be om å bli lignet sammen med ektefellen.

Hvis du har giftet deg og forsørger ektefelle, eller har blitt enslig forsørger av barn i perioden 1. november 2009 til 31. desember 2010, bør du gi beskjed om dette til skattekontoret ditt og be om å lignes i skatteklasse 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteklassen du har havnet i, står oppført rett under fødselsnummeret ditt på selvangivelsen.

Som skatteyter er du selv ansvarlig for at informasjonen i selvangivelsen er riktig og at alt er med.

>>> Lov å være litt frekk?

Sjekk før påske!

30. april, rett etter påske, er siste frist for å levere selvangivelsen. Nå er det viktig å sjekke om opplysninger stemmer og eventuelt rette og levere. Så langt har om lag 230.000 levert selvangivelsen på nett, ifølge en pressemelding fra Skatteetaten.

- Jeg vil oppfordre alle til å sjekke selvangivelsen sin før påske. Etter påske kan det være for sent å hente inn opplysninger du trenger for å få riktige opplysninger i selvangivelsen. Jeg minner også om at dersom du ikke har noe å endre eller tilføye behøver ikke selvangivelsen leveres. I fjor leverte nesten 200.000 selvangivelsen selv om de ikke hadde endringer, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Husk også at du kan angre!