70 prosent økning av sykkeltyverier

- Utviklingen er bekymringsfull, sier Sveinung Sørbye, leder av Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min.

<B>FORSIKRINGSGODKJENT:</B> FG-godkjente låser er en smart investering.   Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORSIKRINGSGODKJENT: FG-godkjente låser er en smart investering. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere år med nedgang i antall sykkeltyverier, har dette nå snudd - og det kraftig.

Kun på de fire første månedene i år har det blitt stjålet 70 prosent mer sykler sammenlignet med samme periode i fjor, skriver forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding, og viser til Politidirektoratets rapport over anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling (STRASAK) (se tabell under).

Mørketall

Samtidig regner bransjen med at det også er store mørketall.

- Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, sier kommunikasjonsrådgiver Toralf Rutledal i Tryg Forsikring.

Slik sikrer du sykkelen din

Forsikringsbransjen, Falck sykkelregister og Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) tror det vil bli anmeldt rundt 20.000 sykkeltyverier i Norge i år, mot rundt 16.500 i fjor.

- Utviklingen er bekymringsfull, sier Sveinung Sørbye, leder av Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM).

70 PROSENT ØKNING: Oversikten viser antall anmeldelser politiet har mottatt på stjålne sykler. I tillegg regner bransjen med store mørketall.  Foto: POLITIET.NO
70 PROSENT ØKNING: Oversikten viser antall anmeldelser politiet har mottatt på stjålne sykler. I tillegg regner bransjen med store mørketall. Foto: POLITIET.NO Vis mer


De smarte måtene å unngå sykkeltyveri på

Hva skyldes økningen?

De tre aktørene peker på at økningen i stor grad skyldes at nordmenn har fått bedre råd - og dermed kjøper seg dyrere sykler. Som også er mer ettertraktede blant tyvene.

Noe tallene også bekrefter: Snitterstatningen (etter fratrekk av egenandel) for hver erstattede sykkel har økt fra 3707 kroner til 5189 kroner siden 2008, i følge Finans Norge. En økning på nesten 1500 kroner.

Geir Kamsvåg i Falck sykkelregister sier følgende:

– På to år har antall sykler i prisklassen over 20.000 kroner registrert i Falck sykkelregister økt med mer enn 50 prosent.

Slik kan arbeidsgiver få flere til å sykle

Hvordan sikre seg best?

Foruten å registrere deg i sykkelregisteret og bruke FG-godkjent (forsikringsgodkjent) lås, er det god, gammeldags sunn fornuft som gjelder: Ikke ta med deg sykkelen når du skal ut på byen, og ta med sykkelen inn når du skal på jobb, og lås den inne om natten.

Alt om sykkeltyveri