7 tips - før du løper

Planlegger du å begynne å løpe, eller løper du allerede? Planlegg godt!

<strong>VÆR REALISTISK:</strong> Er du utrent og ikke vant til å løpe, bør du glemme alt om å <a href="/521319/vi-jogger-som-aldri-for">løpe en maraton</a> etter få måneder med trening.  Foto: colourbox.com
VÆR REALISTISK: Er du utrent og ikke vant til å løpe, bør du glemme alt om å løpe en maraton etter få måneder med trening. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har bestemt deg for å begynne å løpe. I begynnelsen går det fint. En uke, to uker, og alt er fint. Men etter tre uker blir det kjedelig, ensformig, nyhetens interesse er borte. Det er til slike stunder danske iform har laget 7 gode tips:

1. Vær realistisk

Senk ambisjonsnivået en smule. Er du utrent og ikke vant til å løpe, bør du glemme alt om å løpe en maraton etter få måneder med trening. Husk at det kan ta flere år på å venne kroppen til å løpe. Lytt til kroppens signaler. Smerter er et tegn på at noe er galt, så tillat deg selv å ta en pause i løpetreningen når du opplever småskader.

Nordmenn løper igjen

2. Planlegg i forveien

Bak inn løping som en fast del av treningsprogrammet, for eksempel at du løper på bestemte ukedager. Det gjør at du egentlig ikke har en unnskyldning når det er dags for løping, selv om du ikke har så lyst.

Ikke mist treningsgnisten

3. Gode sko

Valg av sko er kjempeviktig. De fleste skader skyldes dårlig fottøy. Kjøp sko som passer til akkurat din fot. Prøv løpeskoene med en ekspeditør tilstede, han eller hun kan hjelpe deg med å finne den rette. Prøv å løpe en liten runde i butikken dersom det er mulig.
Når du skal velge nye løpesko bør du først og fremst vite hvor mye du veier. Du bør også ha en viss idé om hva slags underlag du kommer til å løpe mest på. Løping på asfalt stiller nemlig helt andre krav til skoen enn løping i terreng. I førstnevnte er det viktig med god støtdemping, mens det i sistnevnte er viktigst med god stabilitet.

Løp med riktige sokker
Avslør dårlige joggesko

4. Spis riktig

Det siste måltidet før turen bør være halvannen time før treningen. Og det skal være lettfordøyelige karbohydrater, som en banan, noen rosiner eller lyst brød med honning. Flere tips for god idrettskost finner du her.

Spis riktig frokost

5. Drikk nok

Når du løper kan du faktisk miste opp til to liter væske i timen. Og opplever kroppen væskemangel, daler den fysiske evnen til å yte max. Av samme grunn er det viktig å fylle tanken før du løper. Hold deg helst til vann.

6. Legesjekk

Er du over 30 år og det er mange år siden du trente sist, kan det være lurt å oppsøke legen for en liten helsjekk. Så unngår du eventuelle ubehageligheter i ettertid.

7. Sett av nok tid.

Det er viktig å strekke ut, både før og etter løpeturen. Har du dårlig tid en dag, velg heller å løpe en kortere tur, enn å hoppe over tøyingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer