Er du flink nok til å bruke tanntråden? Foto: Colourbox
Er du flink nok til å bruke tanntråden? Foto: ColourboxVis mer

7 av 10 kan få tannkjøttproblemer

Nordmenn bruker ikke tanntråd.

De fleste av oss har rutiner når det kommer til morgen- og kveldsstellet, og tannpussen er som regel en del av disse rutinene. Men hvor flinke er vi egentlig til å bruke tanntråd? En undersøkelse gjort av Jordan viser at bare tre av ti bruker tanntråd hver dag.

− Så godt som alle vil oppleve å få tannkjøttproblemer i løpet av livet. I verste fall kan det føre til at tannkjøttet krymper, og i ytterste konsekvens at tennene løsner, sier Trine Brandanger, tannpleier i Jordan.

Tanntråd er et av de viktigste hjelpemidlene du kan benytte deg av for å forhindre tannproblemer. Dårlig bruk av tanntråd kan føre til at plakk blir liggende mellom tennene. Dette kan føre til betennelse i tannfestet som gjør at tannkjøttet trekker seg tilbake og blottlegger tannhalsene.

Les også: Sunn munn

Menn ser ikke poenget

I en tidligere artikkel stilte vi spørsmålet om hvor flinke vi er til å ta vare på tennene våre. Så mange som 57 prosent svarte at de pusser tennene hver dag og er flinke til å bruke tanntråd, tannpirker og fluortilskudd. Allikevel er det så mange som seks av ti som ikke bruker tanntråd i det hele tatt, og de verste er mennene. Bare halvparten bruker tanntråd, hvor flere mener de ikke har behov for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

− Alle har behov for å bruke tanntråd. En runde med tanntråden før du pusser tennene er den beste måten å forebygge tannkjøttproblemer på. Det finnes gode hjelpemidler på markedet, for eksempel kan du få tanntråd på skaft som er meget enkel både å bruke og å skifte tanntrådhode på, sier Brandanger.

Les også: Ikke prøv dette hjemme

Viktig å forebygge sykdommer

Anne Merete Aass, førstemanuensis og spesialist innen tannkjøttsykdommer ved universitet i Oslo, forteller til Jordan at forebygging er det viktigste i forhold til tannkjøttsykdommer og karies. Sykdommer som kan oppstå er blant annet tannkjøttbetennelse eller gingivitt som må behandles hos en tannlege, eller ved hjelp av tanntråd.

− Dersom gingivitten får stå ubehandlet, kan det føre til alvorligere tannkjøttsykdommer som periodontitt, der benet som tannen er festet i, blir spist opp, noe som gjør tilstanden irreversibel. Resultatet kan bli blottede tannhalser og i verste fall kan tennene falle ut, sier Aass.

Tegn til tannkjøttproblemer:

- Det blør fra tannkjøttet når du bruker tanntråd eller pusser tennene
- Tannkjøttet har en blå/rød farge nærmest tennene
- Tannkjøttet kan også bli hovent
- Et gulhvitt, seigt belegg ligger langs tennene – dette kan være vanskelig å se

Les også: Puss tennene før frokost

Pass på tennene dine

Tannlege Kaare Mathiesen forteller i Lommelegen.no at det viktigste du kan gjøre for tennene dine er å pusse dem.

- Puss tennene dine regelmessig. Det er det mest elementære du kan gjøre for tannhelsen din. I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor i form av tabletter eller skyllevann har hatt en stor betydning for tannhelsen. Du får også en stor gevinst av å bruke tanntråd, og her er det mange som slurver, forteller Mathiesen.

Forebygging av tannkjøttproblemer:

- Puss tennene minst to ganger daglig
- Bruk tanntråd eller andre hjlepemidler mellom tennene hver dag
- Gå jevnlig til tannlegen/tannpleier for sjekk og grundig rens av tennene