60 er det nye 45

Du er ikke lenger gammel når du har passert 60. Tvert i mot.

Generasjonen etter andre verdenskrig er i ferd med å bli godt voksne. Men selv om de nærmer seg 60-årsdagen, betyr ikke det at de er gamle.

Vil du leve lenge? Her er hemmeligheten bak et langt liv.

Forandrer livsstil
Ifølge eksperter har generasjonen født mellom 1946 og 1964 forandret definisjonen av "gammel". For mange er 60 det nye 45.

- Hvis de er økonomisk uavhengige, kan de pensjonere seg fra en kjedelig jobb og gjøre det de vil gjøre de neste 20, 30 årene, sier Barbara Paris, leder ved avdeling for alderssykdommer ved Maimonides Medical Center i New York ifølge HealthDay.

De fleste 60-åringer kan se frem til mange gode og friske år til.

Norske kvinner har en forventet levealder på 82,5 år, mens menn kan forvente å leve i 77,7 år. Og den forventede levealderen øker stadig: Fra 2004 til 2005 økte antatt levealder med 0,2 år.

Bedre medisiner
Som ekspert på alderssykdommer, har Paris selv sett at ting forandrer seg.

- Da jeg startet, kunne hvem som helst over 65 år være mine pasienter. I dag ser jeg sjeldent pasienter under 75, sier hun.

Grunnen til at vi blir både eldre og friskere, tror hun er bedre medisiner og nyvinninger innen medisinsk teknologi. Dette gjelder spesielt innen leddfornyelse og behandlinger av hjerte- og karsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å vedlikeholde kroppen godt nok, går en britisk ekspert så langt som å si at vi kan bli over 1000 år gamle.

Kan være vanskelig
Stadig flere eldre velger å forandre livet sitt på et punkt de før ville vært satt. Noen starter nye karrierer, mens andre kjøper hytte eller drar på lange reiser.

Men selv om det er positivt at vi er friske lenger, er det også negative sider ved forandringen.

- Jeg har pasienter i 90-årene som fremdeles fungerer veldig bra, men mange sier at de ikke egentlig ønsker å leve mye lenger, fordi alle vennene deres er borte. Og i noen veldig triste tilfeller, kan en 90-årig forelder bli pleier til et 70-årig barn med kreft eller en annen sykdom, sier Paris.

Eldre kan også finne problemer i jobbmarkedet, spesielt i konkurranse med unge, nyutdannede.

Vil du bli gammel og glad? Her er noen tips:

 

Mozon.no, 02.09.2006