60 år og gravid

Kvinner i 60-årene kan lett bli gravide med donerte egg fra yngre kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

Og i følge den største undersøkelsen av sin type er det ganske enkelt også.

Resultatene beviser at det er kvinners egg, ikke livmor, som er sammenhengen mellom fruktbarhetsproblemer og alder.

Frekvensen av noen komplikasjoner som er forbundet med graviditet, som høyt blodtrykk, øker med alderen, men de kan være minimale med nøye oppfølging av den blivende mor, sier forskerne.

På grunnlag av disse resultatene ser det ikke ut som om det er noen grunn til å nekte kvinner over 60 å forsøke å bli gravide, sier forskningsleder Richard J. Paulson fra University og South California til dagens utgave av the Journal of the American Medical Association.

Paulson og hans kolleger peker på at det er medisinske, psykologiske og sosiale aspekter som må vurderes i slike tilfeller, men for kvinner som vil dette er oddsen for suksess bemerkelsesverdig god, hvis donor-eggene er fra en kvinne i 20- eller 30-årene.

Forskerne fulgte skjebnene til 77 kvinner fra 50 til 63 år som fikk hjelp til å bli gravide ved universitetet mellom 1991 og 2001.

Kvinnene hadde i snitt tre til fire embryoer ført inn i livmoren. 42 av de 77 fikk barn, inkludert 12 som fikk tvillinger og to som fikk trillinger. Alle var sunne og friske. Mer enn halvparten av kvinnene hadde aldri fått barn før, noen hadde nettopp mistet et barn eller giftet seg.

Mozon.no, 13.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer