6 ting som irriterer legen din

Visse ting du gjør kan få legen din til å gå på veggene.

Har du noen dårlige uvaner som legen din irriterer seg over? Foto: colourbox.com
Har du noen dårlige uvaner som legen din irriterer seg over? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du bedømmer sannsynligvis legen din, og kanskje ønsker du også at du hadde en annen lege. Men legen din har sannsynligvis også pasienter han eller hun er mindre begeistret for enn andre. Er du en av dem?

Ifølge ABC News avdekket en studie som ble publisert i The Archives of Internal Medicine i 1999 at legene opplevde opp mot 15 prosent av pasientbesøkene som ”vanskelige”. I det samme tidsskriftet ble det i februar i år publisert en studie som fant at leger mener at det kan oppstå store problemer når pasientene ser ut til å være misfornøyd med behandlingen eller har urealistiske forventninger.

Ulike personligheter er én ting, men leger møter også pasienter som har lagt til seg dårlige vaner, noe som kan gjøre det frustrerende å gi dem diagnoser og behandling.

Les også: Dette tør du ikke å spørre legen din om

Hvis du har for vane å gjøre én eller flere av tingene på listen under, som er satt sammen av ABC News, er faren stor for at du irriterer vettet av legen din:

1. Du drar med deg familiemedlemmer inn til legen

Det å gå inn til legeundersøkelsen alene for første gang kan være et slags overgangsritual. Men noen voksne personer tar aldri det skrittet.

Ifølge en studie som ble publisert i The Journal of Family Practice i 2002 tar rundt 16 prosent av alle pasienter med seg noen inn til legen, for eksempel en ektefelle, et voksent barn, en forelder eller en venn. Mange føler at dette kan være beroligende, og hjelper dem med å komme seg gjennom undersøkelsen. Men det å ha med seg noen andre inn til legen kan også komme i konflikt med legens arbeid eller pasientens velvære.

Lege Keith Ayoob, som er spesialist i ernæring og overvekt ved Albert Einstein College of Medicine i New York, gir et eksempel til ABC News.

- Du har to ektefeller i rom, hvor den ene er overvektig og den andre ikke er det. Hvis du da begynner å snakke om overvekt, kommer det gjerne et ”Ser du, sa jeg det ikke!” fra den andre.

Slikt kan gjøre det vanskeligere for legen å kommunisere, eller gjøre det vanskeligere for pasienten å diskutere symptomene sine.

Les også: Legen kan smitte deg

2. Du forteller ikke at du tar urtemedisiner

Selv om de kan virke uskyldige, vil legen gjerne vite hvilke urtemedisiner du tar. Foto: colourbox.com
Selv om de kan virke uskyldige, vil legen gjerne vite hvilke urtemedisiner du tar. Foto: colourbox.com Vis mer


Når det gjelder de fleste helsekostpreparater er både leger og pasienter stort sett enige om at de ikke er legemidler som sådan. Legene tror gjerne ikke helt på effekten av urtemedisinene, mens pasientene ofte mener at disse preparatene er så ”naturlige” at de ikke kan anses som vanlige legemidler.

Men med tanke på legemiddelinteraksjoner er legen din alltid interessert i å vite hvilke urtemedisiner du tar.

Les også: Naturmidler påvirker medisinene dine

- Hvis ikke pasientene opplyser om hvilke tilskudd de tar, er det ikke før de har en potensielt alvorlig reaksjon at du finner ut at de tar noe som kan forstyrre de andre medisinene de tar, sier lege John Sutherland, tidligere direktør i The Northeast Iowa Medical Education Foundation i Waterloo, til ABC News.

Som eksempel nevner Sutherland johannesurt, som er et populært naturlegemiddel som brukes mot blant annet søvnvansker og depresjon. Johannesurt kan nemlig påvirke flere legemidler, blant annet antidepressiva.

Les også: Johannesurt kan være livsfarlig!

Alle pasienter er dessverre ikke like flinke til å opplyse om at de tar naturmidler i tillegg til medisinene sine. Konsekvensen av dette kan både være frustrerende for legene og farlig for pasientene.

3. Du slutter på medisinene dine – uten å si fra

Like mye som legen gjerne vil vite hvilke naturmidler du tar, vil han gjerne også ha beskjed hvis du bestemmer deg for å slutte på medisinene dine.

Les også: Hemmelighetene du må dele

John Sutherland gir et eksempel.

- En av pasientene mine, som hadde diabetes og høyt blodtrykk, fikk plutselig for seg at hun skulle halvere medisindosen sin. Hun hadde ikke noen særlige bivirkninger av medisinen, men hun bestemte seg likevel for, helt på egenhånd, at det sikkert ville være bra for henne å redusere dosen. Følgelig ble resultatet at blodtrykket hennes steg til langt over det som er anbefalt for diabetespasienter.

Ifølge en veileder fra Tennessee Department of Health bør du heller ikke finne på å slutte på antibiotika som du har fått foreskrevet før kuren er ferdig. I så fall risikerer du at kun de svake mikroorganismene dør, mens du lar de sterke få utvikle seg og kanskje infisere andre. Bakterier ser nemlig ut til å leve etter mottoet ”Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere”.

Les også: 10 bivirkninger du ikke vil ha

4. Du tror at du kan ta en pille i stedet for å forandre livsstil

Nei, det finnes ingen mirakelpiller. Foto: colourbox.com
Nei, det finnes ingen mirakelpiller. Foto: colourbox.com Vis mer


Mange leger blir frustrerte over en del overvektige pasienters manglende evne til å se sammenhengen mellom vekten deres og de medisinske problemene de har.

- Det føles noen ganger som om pasienten vil at jeg skal få dem til å slutte å blø, men uten å trekke ut pilene som sitter fast i brystet deres, sier lege Lee Green, professor i familiemedisin ved The University of Michigan i Ann Arbor, til ABC News.

Overvekt kan føre til diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og leddbetennelse, særlig i knærne, ifølge The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Men likevel kan det å slanke vekk kun ti prosent av kroppsvekten forhindre eller forsinke noen av disse sykdommene.

Ifølge Green kan også mange andre problemer, som for eksempel søvnapné og kronisk tretthet, skyldes at man spiser for mye og beveger seg for lite. Dette dreier seg med andre ord ikke om sykdom, men om ”mangel på helse”.

Les også: Dette blir du feit av

- Overvektige mennesker har smerter i knærne fordi de veier 40 kilo for mye, men de tror likevel at løsningen er medisiner eller kirurgi. Jeg er i god form, men knærne mine verker etter en lang fjelltur med en 25-kilossekk. Disse menneskene bærer på mer vekt enn det, dag ut og dag inn – og så lurer de på hvorfor de har vondt i knærne?

5. - Hei, jeg vil gjerne ha en resept på…

Dette er faktisk det punktet som leger finner aller mest irriterende – pasienter som vil ha resepter på medisiner de ikke trenger.

- Det er frustrerende når pasienten kun ser legen som en person som kan gi dem en signatur slik at de får det de vil ha, og ikke er interessert i legens ekspertise eller veiledning, sier lege Thomas Schwenk, som er formann for familiemedisin ved The University of Michigan, til ABC News.

Han understreker imidlertid at han ikke har noe mot at pasienten gjør research før de stiller til legetimen.

- Jeg setter faktisk pris på det, så lenge formålet med det er å bli opplyst, slik at han eller hun kan delta i mangesidig diskusjon og beslutningstaking.

Les også: Medisinene du bør kaste

6. - En CT-skanning, en MRI og en streptokokktest, takk!

Er du en av dem som maser på legen om å få gjennomgå stadig nye tester? Foto: colourbox.com
Er du en av dem som maser på legen om å få gjennomgå stadig nye tester? Foto: colourbox.com Vis mer


Dette er kanskje ikke like vanlig som å forlange medisiner legen ellers ikke ville ha skrevet ut, men mange pasienter krever også ekstra tester og prosedyrer.

- De skjønner ikke at dette ikke bare er kostbart, men at det ofte også kan føre til komplikasjoner, dårlige resultater og lavere kvalitet, sier Thomas Schwenk.

Det kan være mange grunner til at pasienter vil ha ekstra tester – de kan for eksempel ha hatt en dårlig erfaring med en tidligere lege, eller det kan bunne i psykiske problemer. Men legene skjønner også at det ikke er dem det handler om.

- Det er pasienten som er i sentrum for behandlingen, ikke legen, sier lege Scott Fields, som er viseformann for familiemedisin ved The Oregon Health and Science University i Portland, til ABC News.

- Vi må konsentrere oss mer om hvorfor pasienten gjør det han gjør - ikke om hvordan det påvirker oss.

Les også: Grey’s Anatomy gir dårligere leger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer