Svenskene kvitter seg med sin 50-øring i år. Det er ikke mange grunner til at Norge ikke skal gjøre det samme, mener DinSides kommentator. Foto: Per Ervland
Svenskene kvitter seg med sin 50-øring i år. Det er ikke mange grunner til at Norge ikke skal gjøre det samme, mener DinSides kommentator. Foto: Per ErvlandVis mer

- 50-øringen bør fjernes

Det er på tide å pensjonere den upopulære kobbermynten.

Etter oppfordringen fra den svenske sentralbanken, Sveriges Riksbank, har den svenske nasjonalforsamlingen kommet frem til at det ikke lenger er rom for 50-øringen i svenske lommebøker. Som følge av dette opphører svenske 50-øringen som lovlig betalingsmiddel i Sverige fra 30. september i år. En genial beslutning, som Norge bør følge etter.

Norges Bank forteller at de gjør en kontinuerlig vurdering av hvilke betalingsmidler som skal gjelde i Norge, og så er det opp til de folkevalgte å ta det avgjørende valget om hvilke mynter og sedler som skal fylle norske lommebøker. Det burde ikke være noen tvil om at at vi bør følge svenskenes eksempel.

Det kanskje viktigste argumentet for å fjerne 50-øringen, er at folk ikke bruker den lenger. Og nei, dette er ikke bare en myte vi slenger ut, det er faktisk et reelt problem. Hvert år produserer Norges Bank rundt 20 millioner 50-øringer, hvor svært mange av dem forsvinner i systemet.

Kim Jansson er journalist i DinSides økonomiredaksjon
Kim Jansson er journalist i DinSides økonomiredaksjon Vis mer


I motsetning til andre mynter, blir ikke 50-øringen sirkulert i stor grad, bekrefter Norges Bank til DinSide. Hvor myntene ender opp er vanskelig å si, men av egen erfaring må det være lov å tippe at de blir liggende i bunnen av skuffer og skap. Verdien av disse er isolert sett ikke så mye for hver enkelt person, men samlet sett er det antageligvis millioner av kroner som går til spille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mynten, som består av 97 prosent kobber, er heller ikke billig i produksjon. Kobberprisen har mangedoblet seg i verdi siden den siste utgaven av 50-øringen ble introdusert, og selv om det foreløpig koster mindre enn 50 øre å produsere en 50-øring, er den dyrere å produsere enn andre mynter.

Åtte av ti DinSide-lesere sier at de aldri eller sjelden bruker 50-øringen. Det er fullt forståelig at folk lar 50-øringene ligge. For en del år siden fikk man tyggis for en 50-øring, eller kanskje er kjærlighet for to, men slik er det ikke lenger. Hva får man for 50-øre nå for tiden? Eller for to 50-øringer, for den saks skyld?

Dessuten er myntenes betydning, og særskilt de mindre verdifulle, er blitt mindre betydelig for den vanlige forbruker. Nordmenns bruk av kort øker år for år, og i fjor kunne BBS (tidl. Bankenes betalingssentral) melde om over 1 milliard korttransaksjoner i løpet av et år, noe som er ny rekord.

En problemstilling som dukker opp hver gang en myntvalør vurderes fjernet, er hvorvidt en slik endring kan føre til ekstra høy prisstigning. Norges Bank har utredet sjansene for langvarig inflasjon ved fjerning av 50-øremynten, og har kommet frem til at ja, det blir nok en liten prisstigning, men nei, den kommer ikke til å bli langvarig.


Grunnen til bekymringen er at om 50-øringen forsvinner, må man runde opp eller ned til nærmeste hele krone ved kontant betaling. Siden det ofte er festet en 50-øring eller mer på priser på produkter, er det stor sjanse for at prisene derfor blir justert oppover. Sentralbanken konkluderer derfor med at inndragningen kan ha kortsiktig effekt på inflasjonen dersom prisene justeres for å ta hensyn til nye avrundingsregler.

Altså: Om en vare kostet 19,50 før 50-øringen eventuelt blir inndratt, kan butikkene komme til å sette opp prisen til 20 kroner, for ikke å tape penger. Og om dette blir regelen i stedet for unntaket, vil vi oppleve en prisstigning.

Erfaring fra når andre mynter er blitt inndratt tidligere, tilsier riktignok at en eventuell prisstigning kan bli kortvarig. Da 10-øringen ble inndratt i 1992 steg prisene noe, men prisstigning ble gradvis svekket over tid, rapporterer Norges Bank.

Motstanden mot 50-øringens eksistens i Norge har også nådd nettsamfunnet Facebook. Nær 9.000 medlemmer har registrert seg i kampen mot kobbermynten under mantraet "En gruppe for å fjerne 50-øringen en gang for alle fra den norske valutaen".

Selv om Facebookgrupper gang på gang viser seg å være svært effektive for å få gjennomslag, er det lite trolig at den vil ha noen som helst innvirkning på Norges Banks eventuelle beslutning om ikke anbefale en videreføring av myntvaløren. Slike grupper egner seg bedre til å få paprikaen bort fra Grandisen eller Bugg-en tilbake i kiosken.

For enkelte vil det muligens være trist å ta farvel med mynten med bildet av et fabeldyr fra portalen på Urnes stavkirke. Men all fornuft tilsier at det er på tide å pensjonere mynten som nesten ingen bruker, som nesten ingen liker og som nesten ikke har noen verdi.

50-øringen er dyr å produsere, irriterende å oppbevare og nærmest ubrukelig som betalingsmiddel på grunn av sin lave verdi. Det er heller ikke trolig at en eventuell inndragning vil føre til store, negative økonomiske konsekvenser.

Så la oss kvitte oss med den - jo før, jo bedre!