50-øringen blir ubrukelig

Om noen måneder kan du ikke lenger betale med den norske 50-øringen.

Ifølge Norges bank er det 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon per dags dato. Fra mai 2012 blir alle disse ubrukelige som betalingsmiddel. Foto: Per Ervland
Ifølge Norges bank er det 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon per dags dato. Fra mai 2012 blir alle disse ubrukelige som betalingsmiddel. Foto: Per ErvlandVis mer

Fra 1. mai 2012 opphører 50-øringen som gyldig betalingsmiddel i Norge. Det betyr at du ikke lenger kan bruke den lille kobbermynten ved kontante betalinger etter denne datoen.

Hovedgrunnen til at mynten trekkes tilbake, er at folk i mindre grad bruker den til å betale med. Myntene blir i stedet liggende nedstøvet i skap og skuffer.

– Den brukes i butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger. Dette betyr at Norges Bank må produsere et stort antall 50-øremynter selv om det i utgangspunktet er mer enn tilstrekkelig antall mynter i omløp, melder Norges Bank.

Ved utgangen av januar i år var det nesten 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon, ifølge Norges Bank. Dette tilsvarer verdier for rundt 185,25 millioner kroner.

LES OGSÅ: Skjulte budskap, tilfeldige kruseduller - eller kunst? Dette betyr myntene dine


Norges Bank vil ha pengene i ti år til

Har du 50-øringer liggende hjemme og støve bort, bør du altså ta en aldri så liten opprydding. Når mai kommer er det for sent å bruke mynten i vanlige butikker og banker.

– Dersom du sitter på mange 50-øringer som du ikke ønsker å beholde, bør du bruke disse ved betalinger eller veksle dem inn hos din bankforbindelse innen denne datoen, skriver Norges Bank på sine nettsider.

Sentralbanken er på sin side pliktig til å ta imot myntene en god stund til. Norges bank lar deg innløse mynten i ti år til, det vil si frem til 1. mai 2022.

Men husk at ved normalt prisstigning vil myntene tape seg i verdi, slik at det lønner seg å bli kvitt dem så fort som mulig.

LES OGSÅ: Kontanter i lommeboken kan være gull verdt

Myntaksjon fra Kreftforeningen

Vil du lette på samvittigheten, og gi gamle 50-øringer nytt liv, kan du gi pengene til et veldedig formål. Akkurat nå har Kreftforeningen en kampanje, der de oppfordrer alle til å grave frem sine bortgjemte og -glemte mynter, og støtte en god sak.


– Hvis hver nordmann leverer inn bare tre små 50-øringer blir det faktisk hele 7,5 millioner til Kreftforeningens arbeid. Rydd skuffene hjemme for 50-øringer, samle dem opp og fra 1. mai kan du gå i DNB, Sparebank 1 og Sparebanken Pluss sine filialer og levere inn 50-øringene dine til kreftsaken, skriver Kreftforeningen på Facebook.

De oppfordrer også bedrifter og foreninger til å starte fellesinnsamlinger av de snart pensjonerte myntene.

– Arranger en oppsamlingsdag på jobben, eller i barnas skoleklasse, barnehage et cetera, så slipper hver og en å gå i banken med sine mynter, oppfordrer Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Har du sett hva som er nytt på mange bankkort?